ABD, Güney Kore İle Ortak Tatbikata F-22 Uçağı Gönderecek

ABD'nin, Kuzey Kore'nin hafta sonu yaptığı füze denemesinin ardından gelecek ay Güney Kore ile planladığı ortak tatbikata F-22 savaş uçağı ve nükleer denizaltı göndereceği bildirildi.

Yonhap haber ajansı, adının açıklanmasını istemeyen bir savunma bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde, ABD'nin Güney Kore ile düzenleyeceği ortak tatbikata stratejik varlıklarını göndereceğini duyurdu.

Söz konusu yetkili, 'İki taraf da mart ayında düzenlenecek ortak tatbikata F-22 hayalet uçak ve nükleer denizaltı gibi silahlar göndermek konusunda anlaşmaya vardı.' açıklamasında bulundu.

ABD'nin tatbikata B-1B ve B-52 bombardıman uçaklarının yanı sıra USS Carl Vinson uçak gemisini de göndereceği kaydedildi.

Güney Kore Ulusal Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 'ABD ile tatbikatta kullanacağı stratejik varlıkların büyüklüğünü belirlemek üzere görüşme halindeyiz.' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, bu yılki tatbikatın 'şimdiye kadarki en büyük ortak tatbikat' olacağı belirtildi.

Güney Kore ve ABD, bugüne kadar en geniş katılımlı askeri tatbikatını geçen yıl mart ayında düzenlemişti. 'Operasyon Planı (OPLAN) 5015' olarak adlandırılan ve nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer almıştı. Güney Kore ve ABD'nin 22 Ağustos'ta başlattığı 12 günlük tatbikata 50 bini Güney Kore'den, 25 bini ABD'den toplam 75 bin asker katılmıştı.

Kuzey Kore, 1950'de Kore Yarımadası'nın kuzeyini ve güneyini birleştirmek için güneye saldırmıştı. Çin'in Kuzey Kore'ye destek verdiği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona ermişti. Taraflar arasında barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak hala savaş durumunda sayılıyor.

Kaynak: AA