Müfettişlerden Terörün Finansmanına Aktif Müdahale

Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Çevikcan: 'Terörün finansmanının önlenmesinde, kara para ile mücadelede ve ekonomik değerlerin terör örgütlerinin propagandası amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesinde vergi müfettişleri kritik görevlerde bulunmaktadır'.

Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) İstanbul Şube Başkanı Fatih Çevikcan, 'Terörün finansmanın önlenmesinde, kara para ile mücadelede, vatandaşlardan toplanan ekonomik değerlerin terör örgütlerinin finansmanı ve propagandası amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesinde vergi müfettişleri kritik görevlerde bulunmaktadır.' dedi.

Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Yönetimi, İstanbul ekonomi basını ile bir araya geldi. Şube başkanı Çevikcan, gazetecilere VMD'nin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Terör örgütleriyle finansal mücadelede vergi müfettişlerinin önemli rol oynadığını söyleyen Çevikcan şunları kaydetti:

'Terörün finansmanının önlenmesinde, kara para ile mücadelede, vatandaşlardan toplanan ekonomik değerlerin terör örgütlerinin finansmanı ve propagandası amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesinde vergi müfettişleri kritik görevlerde bulunmaktadır. Özellikle hain 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’ye doğrudan yardım eden iktisadi kurum ve kuruluşlar, dernek ve vakıfların mal varlıklarının hazineye intikali için KHK ile oluşturulan bütün komisyonların başında vergi müfettişleri görev yapmaktadır.

Ayrıca PKK/KCK yapılanmasında kayyum atanan belediyelerin teftiş ve denetiminde vergi müfettişleri görev yapmakta. Bu komisyonlarda ve ilgili kurumlar nezdinde çalışmaların büyük kısmı tamamlanmak üzere. Vergi Denetim Kurulu kurulmadan önce 4 farklı ünvan altında yaklaşık 4 bin denetim elemanı ile mücadele edilirken Vergi Denetim Kurulunun oluşturulmasından sonra yaklaşık 10 bin vergi müfettişi ile bu mücadele yapılmaktadır.'

Vergi Denetim Kurulunun teşkilinin, çalışmaları hızlandırdığına da değinen Çevikcan, inceleme ve mücadelede zamanlamanın ne kadar önemli olduğundan bahsederken millete ait ekonomik değerlere zamanında müdahale edilmesinin ayrı bir anlam ifade ettiğine vurgu yaptı.

Çevikcan, Vergi Denetim Kurulu olmasa bu incelemelerin tamamlanmasının uzun yıllar süreceğini belirterek, şöyle devam etti:

'Vergi Denetim Kurulu 2011 yılında Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın katkılarıyla kuruldu ve Maliye Bakanlığına bağlı ülkenin en büyük denetim birimi oldu. Kurulun kurulması ile cumhurbaşkanımızın bahsettiği kast sistemi büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Ancak Vergi Denetim Kurulu bünyesinde A,B,C,Ç, şeklinde yürütülen grup ayrımı birçok sorunları beraberinde getirmektedir.

Bu grup ayrımı üzerinden etkin olmaya çalışan bürokratik oligarşi tarafından önümüzdeki süreçte tekrar çok başlı denetim günlerine dönmek isteyenler, ‘az olalım kıymetli olalım’ telaşında olanlar mutlaka olacaktır. Ancak özellikle referandum sürecinden sonra başta sayın cumhurbaşkanımız, yüce meclisimiz ve Maliye Bakanımız olmak üzere buna izin vermeyeceklerine olan inancımız tamdır.'

Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şubesi olarak bazı talepleri olduğunu vurgulayan Çevikcan, 'Mesleki bir örgüt olmamız nedeniyle bugün Vergi Denetim Kurulunda A Grup Başkanlıklarında uygulanan zorunlu rotasyon, turne usulüyle görev yapan tek bakanlık müfettişleri bizleriz. Bugün artık zorunlu rotasyon uygulamasının sürdürülemez olduğu, zira ülkemizin her bir köşesinde görev yapmaya gönüllü Vergi Müfettişleri olduğunun bilinmesini isteriz. Artık bu noktada ortalama her 4 yılda bir şehir değiştirmek hem iş performansına hem de devlet hazinesine olumsuz etki etmekte.Bu yönde bakanlığımızın gerekli düzenlemeleri yapmasını gönülden beklemekteyiz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA