Büyükada'da Dolandırıcılık İddiası Davası

78 yaşındaki adamı, iki dairesini alabilmek için banknot büyüklüğünde kesilmiş gazete parçalarıyla dolandırdığı iddia edilen kişinin 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Büyükada'da uzun yıllardır tanıdığı 78 yaşındaki adamın 2 dairesini alabilmek için banknot büyüklüğünde kesilmiş gazete parçaları koyduğu poşeti, içinde 300 bin lira olduğunu öne sürerek emanet edip karşılığında aldığı senedi icraya koyarak dairelerin satışını gerçekleştirdiği iddia edilen kişinin "kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık" suçundan yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ahmet Yıldız ile şikayetçi Yordan Ptolemeos Vizantiyadis ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada beyanda bulunan şikayetçi Vizantiyadis, sanığı yaklaşık 10 yıldır tanıdığını belirterek, "Bizim tamirat, tadilat işlerimizi yapmaktaydı. Ben Büyükada'da yaşıyorum. Sanık daha önce şehir dışına gideceği zaman paraları güvendiği için bana bırakıyordu. Döndüğünde ise benden alıyordu. Olay öncesinde yine evime geldi. İzmir'e gideceğini bu nedenle bana para bırakacağını söyledi. Karşıma oturarak bir deste parayı sayarak poşete koydu. İçerisinde 300 bin lira olduğunu söyleyerek bana teslim etti." dedi.

Sanığın yanında senet getirdiğini ve imzalamasını istediğini anlatan Vizantiyadis, "Ben ne olur ne olmaz diye senedi imzaladım. Poşeti sakladım. İçine bakmadım. 3-4 gün sonra beni aradı ve 'bıraktığım paradan 10 bin lira al banka yoluyla havale yap İzmir'e gönder' dedi. Poşetimi açtığımda içerisinde banknot şeklinde kesilmiş mecmua, gazete kağıtları olduğunu gördüm." ifadelerini kullandı.

Vizantiyadis, 3 gün sonra yanına gelen sanığa poşeti gösterdiğini, sanığında içine baktıktan sonra poşeti sobaya attığını ve kendisini mahkemeye vereceğini söylediğini belirterek, "Daha sonra senedi icraya koymuş. Oturduğum bina satılığa çıkmış. Bankadaki parama da el konuldu. Şikayetçiyim" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ahmet Yıldız'ın uzun yıllardır tanıdığı ve algılama yeteneğinin zayıf olduğunu bildiği Yordan Ptolemeos Vizantiyadis'in taşınmazlarını ele geçirebilmek amacıyla kağıt banknot boyutunda kesilmiş gazete ve dergi parçalarını paketleyerek sanki içinde 300 bin lira varmış gibi kapalı şekilde müştekiye emanet bırakıp, karşılığında güvence olması için yine müştekinin algı zayıflığından yararlanarak senet aldığı, bu senedi de icraya koyarak evlerin satışını gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

İddianamede, Yıldız'ın bu şekilde "kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık" suçunu işlediği belirtilerek, 3 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: AA