'Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller' Projesi

Kültür Kenti Vakfı yürütücülüğünde, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Esenler Belediyesi, Sosyal Market Vakfı işbirliği ve Bernard van Leer Vakfı'nın desteğiyle gerçekleştirilen "Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller" projesi tamamlandı.

Ebeveynlere, 0-8 yaş arası çocukların iyilik halinin korunmasına yönelik eğitim ve seminerlerin verildiği projenin süreç ve sonuçları, Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Meclis Salonu'nda düzenlenen kapanış toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Projenin kapanış toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, eğitimin sürekli olması gerektiğini vurgulayarak, anne eğitimi konusuna dikkati çekti. Demircan, annenin çocuklarına henüz küçük yaştayken kalıcı etkiler verdiğini anlatarak, "O kalıcı etkilerle de gelecek nesilleri, geleceğin büyüklerini kurtarmış oluyoruz. Dolayısıyla eğitim ve anne her şeyi belirliyor. Yani anneyi ne kadar eğitirsek, onu ne kadar geliştirirsek o kadar kıymetli. Ancak eğitimin sürekli olması lazım." dedi.

Beyoğlu Belediyesi olarak annelerin eğitimine önem verdiklerini belirten Demircan, şöyle konuştu:

"Beyoğlu'nda tam 15 tane semt konağımız var. 138 bin kişi, bu konakları kullanıyor. 700 anaokulu öğrencimiz var. 500 hanımefendi buraya değişik eğitimler için geliyor. 2 bin 300 hanımefendi spor yapmaya geliyor. 70'e yakın doktorumuz var. Birçok aktivite, birçok konferans burada sürüp gidiyor. Şimdi biz bu projeyi sınırlı sayıda öğrenci için yaptık. Ama ben inanıyorum ki bizim öğretmenlerimiz, bu işin katılımcıları fark etmeden bu formasyonu alıyorlar. Ondan sonra hayatlarında bunları normalleştiriyorlar ve bu burada kalmıyor. Bir kültür oluşuyor. O kültürü benimsiyorlar. Bilinçli aile sağlığı derken kendime de şu dersi çıkarttım; bilinçli Belediye sağlıklı bir halka ulaşmış olur. Her şeyin başı bilinç ve eğitim. Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Bernard van Leer Vakfı Türkiye Sorumlusu Yiğit Aksakoğlu ise bu proje ile ebeveynleri destekleyecek araçlar üretmeye çalıştıklarını aktararak, "Amacımız, zaten sırtında çok yük olan özellikle dezavantajlı ebeveynlerin daha iyi ebeveyn olmaları yolunda yanlarında durabilmek, onlara destek olabilmek. Bu proje özellikle bu anlamda bizim için iyi bir denemeydi." ifadelerini kullandı.

Mayıs 2015'te hayata geçirilen proje kapsamında, ebeveynlere yönelik "Anne Olmak", "Baba Olmak" programları ile "Anne-Çocuk Oyun Grubu" ve eğitici seminerlerin yanı sıra piknikler, çocuğun ailesiyle iletişimini kuvvetlendirecek atölye çalışmaları ve motivasyon etkinlikleri gerçekleştirildi.

Kaynak: AA