Danimarka Tekstilde Türkiye'yi Uzak Doğu'ya Alternatif Görüyor

Uzak Doğu firmalarıyla iletişim sorunu yaşayan Danimarkalı tekstil firmaları, kültürel olarak kendilerine daha yakın buldukları Türk firmalarına yöneldi Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Kamp: “Türk firmaları ticaret kültürü baz alındığında, Uzak Doğu ülkelerindeki şirketlere oranla, Avrupa ve Danimarka’ya çok daha yakınlar' İHKİB Başkan Yardımcısı Gültepe: 'Danimarkalı firmalar farklılık arıyor. Tasarım ve kumaş farklılıklarıyla Türk firmaları Danimarkalı firmaların talebini karşılayabilir'

DAVUT ÇOLAK - Ekonomi Bakanlığı ile İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından Danimarka Moda Enstitüsü (DAFI) ve Danimarka’nın İstanbul Başkonsolosluğu iş birliği ile ‘Konfeksiyon Sektörel Ticaret Heyeti’ programı düzenlendi.

AA muhabirinin etkinliğe katılan sektör yetkililerinden aldığı bilgiye göre, program çerçevesinde hazır giyim alanında faaliyet gösteren İHKİB üyesi 15 firma, Danimarka’nın Herning ve Kopenhag şehirlerinde Danimarkalı firmalarla 300 civarında ikili görüşme gerçekleştirdi.

Danimarka’nın İstanbul Başkonsolosu Jesper Kamp program ile ilgili yaptığı açıklamada, Türk tekstil firmaları ve Danimarkalı tekstil firmaları arasındaki iş birliği potansiyelinin çok büyük olduğuna işaret etti.Potansiyelin ticarete dönüşmesi için bu tür bir etkinlik düzenlenmesine katkıda bulunduklarını kaydeden Kamp, Türk tekstil firmalarının kaliteli ürünler yaptığının altını çizdi.

Önceki görev yeri Çin ile şimdiki görev yeri Türkiye arasında karşılaştırmalarda bulunan Jesper Kamp, "Kültürel olarak yakınlıktan dolayı, Türk firmalarıyla iletişim sorunu çok daha az yaşanıyor.” dedi.

Uzak Doğu ülkelerine oranla Türkiye’nin Danimarkalı firmalar için birçok avantajı beraberinde getirdiğini vurgulayan Kamp şunları kaydetti:“Türk firmaları küçük çapta üretim de yapabiliyorlar ve çok esnekler. Sadece küçük ve orta ölçekli Danimarkalı firmaları değil, küresel çapta satış yapan çok büyük Danimarkalı moda şirketleri de Türk firmalarıyla çalışıyor.”

Kamp, Kopenhag’dan İstanbul’a günlük 4 defa yapılan uçak seferleri örneğini de vererek bu sayede Danimarkalı firmaların Türkiye’de günübirlik iş görüşmesi yapma imkânı olduğunu da belirtti.

- "Sektörün Danimarka'ya ihracatında önemli artış bekliyoruz”

Kopenhag Ticaret Başmüşaviri Emine Şendil de iki ülkenin de dizayn konusunda öne çıkmaya çalıştığına işaret etti.Şendil, ziyaretin ardından Türk hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin Danimarka’ya ihracatında önemli bir artış beklediğini de söyledi.

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe de görüşmelerin çok iyi geçtiğini kaydetti.Danimarkalı firmaların farklılık aradığının altını çizen Gültepe, tasarım ve kumaş farklılıklarıyla Türk firmalarının Danimarkalı firmaların talebini karşılayabileceğini belirtti. Mustafa Gültepe, Uzak Doğu firmalarına oranla, Türk firmaların en önemli özelliklerinden birisinin de hızlı üretim yapmak olduğunu kaydetti.

İHKİB Fuar Alım Heyetleri ve Dış Heyetler Komitesi Başkanı Özkan Karaca ise İskandinavya ülkelerinin dünyada en fazla hazır giyim tüketen ülkeler arasında yer aldığına işaret etti.Karaca, Türkiye’nin Uzak Doğu ülkelerine oranla İskandinav ülkelerine daha yakın mesafede olduğunu da belirtti. Karaca, Türk tekstilciler için İskandinavya pazarının çok önemli bir pazar olduğunu söyledi.

- Danimarkalı firmalar mutlu

Danimarka’nın en büyük hazır giyim şirketlerinden Matinique’nin Ürün Geliştirme Direktörü Frank Toft Nörgaard, Türk tekstil firmalarıyla halihazırda çalıştıklarını ve yeni tedarikçiler bulabilmek amacıyla etkinliğe katıldıklarını söyledi. Nörgaard, “Türk tedarikçilerle çalışmaktan dolayı çok mutluyum. Çünkü çok profesyoneller. 8 firmayla görüştüm. Firmalar görüşmelere çok iyi hazırlanmışlar. Bizim ne istediğimizi çok iyi biliyorlar.”

Sofie Schnoor firması yetkilisi Christian Schnoor ise daha önce hiçbir Türk firmasıyla iş yapmadıklarını söyledi.Schnoor, Türk tekstil firmaları hakkında övgü dolu sözler duyduklarını ve bu nedenle Uzak Doğu yerine Danimarka’ya daha yakın bir ülkede tedarikçi aradıklarını belirtti.

- Türkiye, Danimarka pazarında 3’üncü

Danimarka’nın hazır giyim ve konfeksiyon ithalatındaki tedarikçileri arasında yüzde 28’lik pay ile Çin ilk sırada yer alırken, yüzde 13’lük pay ile Bangladeş ikinci, yüzde 9.5’luk pay ile ise Türkiye üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye’nin Danimarka’ya yıllık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2016 yılında 422 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, ilk sıradaki Çin ise Danimarka’ya yılda 1.4 milyar dolar ihracat yapıyor.
Kaynak: AA