Çukurca'da 'Sözlü Kültürel Ve Turizm Değerleri' Konferansı

Çukurca ilçesinde, "Sözlü kültürel ve turizm değerleri konferansı" düzenlendi.

Şehit Bilal Soybilgiç Ortaokulu Çok Amaçlı Ahmed-i Hani Konferans Salonu'nda yapılan konferans, yoğun ilgi gördü.

Konferans, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top tarafından verildi.

Konferansta, Hakkari'nin kültür varlığı tanımı, Hakkari ve Çukurca'nın tarihsel süreci, Çukurca'nın kültürel ve turizm değerleri anlatıldı.

Top, yaptığı konuşmada, 1998 yılından itibaren bölgede kültür varlıkları ve yüzey araştırması yaptığını söyledi.

Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerindeki Ortaçağ ve sonrasına ait olan kültürel değerlerin belgelenmesi, ortaya çıkartılması ve bunların bilimsel olarak incelemesi ile ilgili bölgede çalışma yaptığını hatırlatan Top, şöyle konuştu:

"Bu çalışmaların en önemli ayağı Çukurca'daki çalışmalarımız oluşturuluyor. Çukurca Hakkari'nin en küçük yüz ölçümüne sahip ve ırak sınırında bir ilçe olmasına rağmen, kültürel değerler bakımında en zengin ilçelerinde birisi olmak özeliğini taşıyor. Burada hem Hristiyan hem de İslam kültürüne ait birçok mimari eseri üzerinde barındıran bir ilçemiz. Bu programı kaymakamlığın daveti üzerine gerçekleştirdik."

Konuşmanın ardından Kaymakam Temel Ayca, Top'a plaket hediye etti.

Konferansa, Kaymakam Ayca, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ceyhan Doğan, İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Uğur Abacı, AK Parti İlçe Başkanı Zeki Derin ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA