Önsel Açıklaması 'Mahalli Yerleştirme Sisteminin Uygulanması Özel Okullara Bağlı'

Günlerdir merakla beklenen ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasıyla yeni tartışmaları beraberinde getiren TEOG Sınavı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Eğitim Sekreteri Bekir Önsel, TEOG yerine getirilen Mahalli Yerleştirme Sistemi (MYS) ile ilgili, “DES olarak biz de benzeri bir sistemi önermiştik. Sistemin genel olarak uygulanabilir olduğunu ancak bazı belirsizliklerin bulunduğunu ve giderilmediği takdirde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini” belirtti.

Önsel Açıklaması 'Mahalli Yerleştirme Sisteminin Uygulanması Özel Okullara Bağlı'
Bekir Önsel, “Sayın Bakanın herkesin istediği okula gidebileceği, zorlama olmayacağını belirtmesi, velilerin tedirginliğinin bir nebze giderilmekle beraber soru sayısının az olması ölçmede sorunlar meydana getirebilir. Tam yapan ya da aynı sayıda soru yapan öğrencilerin sayısı çok fazla olacaktır. Hem nitelikli okullara hem de mahalledeki okullara yerleştirmede diploma notunun belirleyici olacaktır. Kamuoyunda özel okullarda notların şişirildiği, ortalamaların devlet okullarına göre çok yüksek olduğu söylentileri velileri diploma notlarını artırmak amacıyla özel okullara yönlendirecektir. Devlet okullarında ise özellikle resim, müzik, iş tekniği dersleri başta olmak üzere öğretmene not konusunda velinin baskı yapmasına neden olacaktır. Bakanlık başta özel okullar olmak üzere okulların not ortalamalarını dikkatle takip etmeli, şaibeye yer vermemelidir” diye konuştu.

Önsel, yapılan değişikliklerin kalıcı çözüm getirmediğini, sorunun geçici olarak çözüldüğünü ya da ertelendiğini belirterek, “Bakanlığımızın sorunu kökten çözmesi ve sınavsız geçişlerin sağlanması için ivedilikle okullar arasındaki farkın azaltılması ve 5. Sınıftan itibaren yönlendirme çalışmaları ivedilikle adımlar atılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA