'Filistin Hükümeti Gazze'deki Faaliyetlerinde Zorluk Yaşıyor'

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Fetih ve Hamas hareketleri arasında varılan anlaşmanın ardından hükümetin Gazze Şeridi'nde bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen bir açılış töreninde konuşan Hamdallah, "Güvenlik kolay bir şey değil. Şimdi Gazze Şeridi'nin sınır kapılarında büyük bir problemimiz var. Biz teorik olarak bu kapıları devraldık ancak güvenliği devralmadık." ifadelerini kullandı.

Güvenlik meselesi halledilmeden sınır kapılarının yönetilmesinin imkansız olduğunu vurgulayan Hamdallah, bu konunun en kısa sürede ele alınması gerektiğini belirtti.

Hamas'ın Gazze'de kontrolü devraldıktan sonra işten çıkardığı çalışanlar konusuna da değinen Hamdallah, "Gazze Şeridi'ndeki bakanlık çalışanlarının işlerine dönmesinde de problemler var. Hükümet'in Gazze Şeridin'de etkili bir şekilde çalışması sağlanmak zorunda." diye konuştu.

Hamdallah, Filistinli fraksiyonların 21 Kasım'da Mısır'ın başkenti Kahire'de yapacağı toplantıda bu konuların ele alınması gerektiğini kaydetti.

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Hamas, Gazze'nin sınır kapılarını 1 Kasım'da Filistin Yönetimi'ne devretmişti.

Anlaşmayla Filistin Hükümetinin en geç 1 Aralık tarihine kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.

Kaynak: AA