İki Kardeşi Evlat Edindiler, Hayatları Renklendi

Senarist yazar Verda Pars ile internet teknolojileri uzmanı Serdar Ekmekçi çiftçi, iki kardeşe koruyucu aile oldu Kızlarına 'evimizin çiçekleri' diyen çift, imkan sahibi olan çocuklu veya çocuksuz herkese korucu aile olmayı önerdi Koruyucu anne Pars: 'Çoğu zaman çocukları doğurmadığımı unutuyorum. İkisinin de gerçek ailesi, annebabası biziz bence. Neticede onlar kızlarım. Bizim parçamız. Biz bir bütünüz onlarla' Koruyucu baba Ekmekçi: 'Sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olmak için değil, evlat sahibi olmak amacıyla koruyucu aile olduk. Çocuğun olması, aile olmanın verdiği bir hazzı var. Onun için imkanı olan herkese koruyucu aile olmayı öneriyorum'

ADEM DEMİR - HİKMET FARUK BAŞER - Senarist yazar Verda Pars Ekmekçi ile internet teknolojisi uzmanı eşi Serdar Ekmekçi, devlet koruması altındaki iki kız çocuğuna koruyucu aile oldu.

Biyolojik aileleri tarafından henüz bebek iken bakılmaları amacıyla sevgi evlerine bırakılan iki kardeşi alan Ekmekçi ailesi, hayatlarını renklendirdi. İlk çocuğa henüz 8 aylık iken 2013'te koruyuculuk yapmaya başlayan Ekmekçi çifti, 4 sene sonra kızlarının bir kardeşi olduğunu ve onun da biyolojik ailesi tarafından terk edildiğini öğrendikten sonra harekete geçti.

Devletin aradığı şartları taşıdıkları ve 4 yıllık deneyimli bir koruyucu aile olduklarından ötürü ikinci bebeği de alan Ekmekçi çiftinin evinde, şimdi büyüğü 5, küçüğü ise 16 aylık olan iki kız kardeşin oluşturduğu neşe hakim.

- İki kardeşe yuvalarını açtılar

Yazar Verda Pars Ekmekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk çocuklarını aldıklarında hayatlarının değiştiğini, evlerinde bir olan çiçek sayısını ikiye çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bir çocukları olmasını, doğurmak yerine devlet kurumlarına terk edilen birisini evlat edinmek istediklerini, bunun için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'ne müracaat ettiklerini kaydeden Verda Ekmekçi, "Başvurumuz sırasında kurum yetkilileri bizi bilgilendirirken o zaman henüz bir bebek olan ilk kızımızı gördük. Biz zaten bir kız istiyorduk. O niyetle başvurduk. Onu çocukların arasında görünce büyülendik. Evlatlık statüsünde olmadığı için ona koruyucu aile olmaya karar verdik." dedi.

Koruyucu aile oldukları çocukların biyolojik anne babasının yaşadığını aktaran Verda Ekmekçi, "2013 senesinde ilk kızımızın koruyucu ailesi olduk. O zaman henüz 8 aylıktı. İlk kızımızın küçük bir kardeşi olduğunu ve biyolojik ailesinin onu da terk ettiğini öğrendiğimizde kardeşlerin birlikte büyümesi için ikincisini de aldık. Büyük kızımızla küçük kızımızın arasında 4 yaş fark var. İki kardeşin beraber büyümesi hem bizim için hem de onlar için bir şans." diye konuştu.

Verda Ekmekçi, hayatlarının çocuk sahibi olan her aile kadar değiştiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Çoğu zaman çocukları doğurmadığımı unutuyorum. İkisinin de gerçek ailesi, anne-babası biziz bence. Bazı yükümlülüklerimiz ve işin stresi var. 'Bir çocuğun hayatında umut olacağım.' düşüncesiyle bilerek isteyerek girdik. Ama o çocuk senin olduğu andan itibaren her anne baba gibi korkuların başlar. Benim korkum daha fazla. Onları kaybetmekten korkuyorum. O bana 'anne' ben ona 'kızım' dedikten sonra kaybetme korkum kabus haline geldi. Okuldan bir telefon geldiğinde yüreğim ağzıma geliyor. Bütün annelerin taşıdığı korkuları taşıyorum ama benimki ekstra. Bir gün kaybedebilir miyim korkusu, çok kolay baş edilebilir bir şey değil. Neticede onlar kızlarım. Bizim parçamız. Biz bir bütünüz onlarla."

- "Birçok evin iki çiçeği"

Koruyucu aileleri oldukları çocukları için "Şu anda bir evin iki çiçeğidir onlar" diyen Verda Pars Ekmekçi, evlerine yeni bireyler düşünen kişiler için şu önerilerde bulundu:

"Bu dikensiz bir bahçe değil. 'Eve bir melek getirdim.' diye düşünmesinler. Ufak tefek sorunların olması doğal. Başvuran kişiler bunları göz almak zorunda. Onun dışında çok güzel, mükemmel bir şey. Şu anda onlar bir evin iki çiçeğidir. Hatta birçok ailenin iki çiçeği. Gözlerinin içine bakılıyor. Çevremizdeki herkesin gözü sürekli onları üstünde. Koruyucu aile olmak isteyen kişi, bu işin avantaj ve dezavantaj ile her şeyini dikkate alarak hareket etmelidir."

Baba Serdar Ekmekçi ise sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olmak için değil, evlat sahibi olmak amacıyla koruyucu aile olduklarını kaydetti.

Koruyucu aile olmak ile evlat edinme arasında farklar bulunduğunu aktaran baba Ekmekçi, "Bunlar devletin size emanet verdiği bir çocuk statüsünde. Devlet her zaman bu çocuklarla aile ilişkisinin kurulmasından yana. Biyolojik aile görmek istediği zaman belirli periyotlarda göstermek zorundadır koruyucu aile." ifadelerini kullandı.

Sevgi evleri ile çocuk evlerinde devletin koruması altında 13 bini aşkın çocuk bulunduğunu ayrıca 5 bin kadar çocuğun ise koruyucu ailelerin yanında yaşadığını dile getiren Serdar Ekmekçi, bazı biyolojik anne ve babaların fazla çocuk yapıp devlet kurumlarına bıraktığına dikkati çekti.

Baba Ekmekçi, şöyle konuştu:

"Bazı aileler çocuk yapıp bakımlarının devlet tarafından yapılmasını istiyor. Terk edilen bu çocuklara devlet bakıyor, okutuluyor ve 18 yaşında lise mezunu olunca çalışma hayatına atılıyorlar. Devlet memuriyetle ilgili olarak bu çocuklara bir öncelik tanıyor. Aileler ise bu çocuklarla irtibatlarını kesmiyor. Bunlar maaş sahibi olmaya başladıklarında ise bunlardan faydalanıyorlar. Durum böyle olunca, devlet biyolojik ailelerine sormadan kendisi bakmak yerine koruyucu aileye emanet ediyor çocukları. Koruyucu aileye emanet edilen çocuktan küçük yaştan itibaren aile bağı kurulmuş oluyor. Aile ortamında normal şartlarda bir şekilde hayatına devam etmiş oluyor."

- "Aile olmanın hazzı var"

Pek çok akranlarının çocuk sahibi oldukları bir dönemde koruyucu aile olup iki kız çocuğun sorumluluğunu aldıklarını dile getiren baba Ekmekçi, evlatlarının bütün aile ve çevreleri tarafından benimsendiğini ve büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Serdar Ekmekçi, sözlerini şöyle noktaladı:

"Koruyucu aile olmak isteyen kişinin sistemi iyi öğrenmesi lazım. Bu işin artılarını eksilerini bilip her şeyiyle göze almalıdır. Kendi arkadaşının çocuğu veya kendi biyolojik bir çocuğu gibi eve gelecek diye düşünmek çok büyük bir hata olur. Ama korkulacak bir şey değil. Çocuğun olması, aile olmanın verdiği bir hazzı var. Bazı durumlarda zorlukları olabilir ama bunların üstesinden gelemeyecek şeyler değil. Onun için imkanı olan herkese koruyucu aile olmayı öneriyorum."
Kaynak: AA