TİKA'dan Lübnan'daki Türkmenlere Destek

TİKA, Lübnan'da Türkmenlerin yaşadığı Kavaşra ve Aydamon kasabalarında terzihane ve halı dokuma atölyesi açtı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın doğusundaki Akkar şehrinde bulunan Kavaşra ve Aydamon kasabalarında giyim, konfeksiyon ve el sanatlarını canlandıracak ve Lübnanlı Türkmen kadınlara meslek kazandıracak projelerin açılışını yaptı.

TİKA'nın Beyrut Koordinatörlüğü tarafından finanse edilen Kavaşra'daki terzihane ve Aydamon'daki halı dokuma atölyesinin açılış törenleri, TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir, TİKA Beyrut Koordinatörü Serhat Küçükkurt, Kavaşra Belediye Başkanı Muhammed Abdul Kerim, Aydamon Belediye Başkanı Kemal Maksud ve Türkmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Her iki kasabada da coşkuyla karşılanan TİKA heyeti adına Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Özdemir, açılış ve selamlama konuşması yaptı.

Ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Keman Özdemir, TİKA'nın 2008 yılından bu yana Lübnan'da çeşitli projelere imza attığını belirterek, "TİKA olarak Lübnan bizim için özel önem verdiğimiz ülkelerden birisi. Kavaşra'da bir terzihane kurduk. Aydamon'da da halıcılık projesini gerçekleştirdik. Bu projelerin özel bir önemi var. Her iki projede de yirmişer kadın faaliyet gösterecek. Bu kadınların kendi ailelerine ve bütçelerine bir gelir sağlamalarını hedefliyoruz." dedi.

- "Kaybolmak üzere olan el sanatları tekrar canlanacak"

Özdemir, "Aydamon'daki halıcılık projesi kadınlara sağlayacağı katkının yanı sıra kasabada artık kaybolmak üzere olan halıcılık el sanatını tekrar canlandıracak." diye konuştu.

Kendisinin de bir meslek lisesi mezunu olduğunu vurgulayan ve Kavaşra'daki terzihanenin bölgedeki okul, fabrika ve hastanelere de ürün sağlayacağını aktaran Özdemir, "Burada kadınların ikinci bir meslek edinmeleri ve zor durumda kaldıklarında ailelerini geçindirebilecek seviyede eğitim almış olmaları TİKA olarak bizi mutlu etti. Bu terzihane bölgedeki bütün öğrencilere okul önlüğü üretimini sağlayacak. Daha sonra da sağlık sektörü ve fabrikalarda çalışan personelin de önlük üretimin sağlamak üzere bir hedef koyduk." ifadelerini kullandı.

- "Bizi bizden daha fazla düşünen TİKA'ya çok teşekkür ediyoruz"

Suriye sınırında yer alan 4 bin 200 nüfuslu Türkmen kasabası Kavaşra'daki terzihanenin açılışın ardından AA muhabirine konuşan Belediye Başkanı Muhammed Abdul Kerim, TİKA'ya sağlamış olduğu hizmet ve projelerden dolayı teşekkür etti. Abdul Kerim, şunları kaydetti:

"Bu terzihanede kızlarımız çalışacak. Herkese ulaşan bir hizmet. Bu proje sayesinde insanımız uygun fiyata kaliteli elbiseler giyebilecek. Güzel bir hizmet ve bundan dolayı çok memnunuz. TİKA, şimdiye kadar neye ihtiyacımız varsa hepsini gerçekleştirdi. Bizi bizden daha fazla düşünen TİKA'ya çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz."

Kaynak: AA