ABD ve Güney Kore'den Kuzey Kore'ye kınama

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasını sert şekilde kınadı.

ABD ve Güney Kore'den Kuzey Kore'ye kınama
ABD ve Güney Kore'den Kuzey Kore'ye kınama
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze denemelerini şiddetle kınadı ve birlikte alacakları önlemler konusunda görüştü. Moon Jae-in ve Trump, günün erken saatlerinde Kuzey Kore'nin füze çıkışına karşı verilecek yanıtları görüşmek üzere telefonda görüştü.

Kuzey Kore'nin sabaha karşı 03.17'de Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a 20 kilometre mesafede yer alan Pyongsong kentinden uzun menzilli füze fırlattığı ileri sürüldü.

Güney Kore Başkanlık Sözcüsü, Moon Jae-in ve Trump'ın yerel saat ile sabah 08.30'dan itibaren yaklaşık 20 dakika telefonda konuştuğunu bildirdi. Görüşmeler sırasında Moon Jae-in ve Trump, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun güçlü yaptırımlara ve baskılara rağmen füze fırlatılmasını kınadı. Moon ve Trump, Kuzey Kore'nin pervasız füze denemelerine karşı ağır eleştirilerini yinelerken, Kuzey Kore'ye yönelik diplomatik ve ekonomik yaptırımın arttırılacağını ifade etti.

İki liderin, sağlam ikili savunma duruşuna dayanarak Kuzey Kore'nin kışkırtıcı hareketlerine derhal karşılık vermeyi kararlaştırdıkları bildirildi.

Yetkililer ayrıca, uluslararası toplulukla işbirliğinde yaptırımları ve baskıyı sürdürerek Kuzey Kore'nin diyalog masasına gelmesini sağlamak için çaba harcamaya da karar verdi.
Kaynak: İHA