5. Düzce Deprem Çalıştayı

Düzce Üniversitesi'nde (DÜ) depremlerde can ve mal kaybını en aza indirmenin amaçlandığı 5. Düzce Deprem Çalıştayı düzenlendi.

DÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü işbirliğiyle hazırlanan çalıştay, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Çalıştayda konuşan DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, depremlerin önemli derecede can aldığını belirterek, kentin de deprem kuşağında yer alması nedeniyle üniversite olarak her yıl deprem çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

Depremin doğal bir gerçek olduğunu aktaran Genç, şöyle konuştu:

"Bilimsel olarak üniversitelere düşen görev, depreme karşı alınacak önlemler konusunda çalışmalar yapmaktır. Biz de Düzce'nin yaşadığı depremleri, aldığımız dersleri bilimsel olarak derleyerek gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Bu sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Deprem şehitlerini rahmetle anıyoruz, bundan sonra yaşanması muhtemel her afete karşı bilinçli olmamız konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz."

Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Budakçı ise 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde 19 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve 50 bin kişinin yaralandığını ifade etti.

Budakçı, depremle birlikte can ve mal kaybının yanı sıra sağlık, barınma, gıda ve hukuk gibi birçok alanda problemlerin yaşandığını aktararak, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz dönemde yaşadığımız depremler sonrasında biz, gençlerimizin bu durumdan haberdar olması ve geleceğe dönük planlar yapmaları için çok sayıda çalışma yürütüyoruz. Bu çalıştay bunlardan bir tanesi. Geçen yıl kurduğumuz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi'miz ile depremle yaşamak, önlemler ve deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda önemli adımlar atıyoruz. Geleceğimiz olan öğrencilerimizde deprem gerçeği farkındalığını oluşturmak istiyoruz."

Konuşmaların ardından Dr. Ramazan Demirtaş, Kandilli Rasathanesi araştırmacısı Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Gülen, deprem hakkında sunum yaptı.

Daha sonra DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti.

Kaynak: AA