'Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın Özel Eğitim Materyal Ve Etkinlik' Yarışması

MEB tarafından bu yıl ikincisi yapılan "Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik" yarışmasında ‘İpin Ucu Nereye Gidiyor?’ adlı projeyle birincilik elde eden Ordulu öğretmen Ayşegül Kıncıoğlu Ürkmez, "Yarışmada derece elde ettiğim için çok mutluyum." dedi.

Ünye Bayramca Anaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Ayşegül Kıncıoğlu Ürkmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özel Eğitim Rehberlik Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği, materyal ve etkinlik kategorilerinden oluşan yarışmaya etkinlik kategorisinde katıldığını söyledi.

Görme ve zihinsel engeli olan, bedensel yetersizlik de yaşayan kız öğrencisine yürüme azmi kazandırmak için hazırladığı “İpin ucu nereye gidiyor?” adlı projeyle yarıştığını aktaran Ürkmez, "Yarışmada derece elde ettiğim için çok mutluyum. Yarışmanın sonunda böyle bir derece beklemiyordum, sürpriz oldu." dedi.

Ürkmez, Ar-Ge çalışması ile birinci olan uygulamanın geliştirileceğini belirterek, "Proje gelişirse sadece bir çocuğumuz değil, birçok çocuk bundan faydalanmış olacak. Bu biz özel eğitimciler için güzel bir gelişme." ifadelerini kullandı.

Kendisine Türkiye birinciliği getiren etkinliğe ilişkin olarak da bilgi veren öğretmen Ürkmez, şöyle konuştu:

"Etkinliğimin adı ‘İpin ucu nereye gidiyor?’ Etkinlik, erken çocukluk dönemindeki yürüme ve gecikmiş yürüme problemi olan çocuklara yürümeyi teşvik etmek, görme engelli öğrenciler için de, dokunma alanı dışındaki yerlerin de varlığını keşfetmelerini sağlamayı hedefliyor. İp ile bir güzergah yaptım, ipin üzerinde ise sesli ve dokusu farklı oyuncaklar kullanıp, parkur gibi bir alan yaptım. Çocuğumuzu başlangıç noktasına getirdim elini ipe yerleştirdim. Sağ elini ilerletip sol elini onun yanına getirmesini ve yürümeye devam etmesini istedim. Yürürken de asılı olan oyuncaklara denk geldiğinde onlara dokunup incelemesini ve tekrar devam etmesini istedim. Bu şekilde başlangıç noktasına kadar geri dönmesini sağladım. Öğrenci bunları yaparken bağımsız yürüdü, bir yerden bir yere tek başına gidebilmiş oldu. Buna teşvik etmek ve yürütebilmek amacıyla yapmış olduğum bir etkinlikti. Hayatta başarılamayacak bir şey yok yeter ki isteyelim, hayal edelim, ufkumuzu geliştirelim, çocukları düşünelim."

Kaynak: AA