İşler Libya'da Serrac İle Görüştü

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi İşler:'Libya için yeni bir pencere açan ve önemli bir fırsat olan Selame'nin sunduğu eylem planını güçlü bir şekilde destekliyoruz'.

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara milletvekili Emrullah İşler, Türkiye'nin Libya'da ulusal uzlaşı sağlanmasını istediğini ve Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin sunduğu eylem planını desteklediğini belirtti.

Libya ziyareti kapsamında Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'la Trablus'taki Başbakanlık Divanı'nda bir araya gelen İşler, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

İşler, Libya'daki krizin çözümü için sunulan eylem planına işaret ederek, "Libya için yeni bir pencere açan ve önemli bir fırsat olan Selame'nin sunduğu eylem planını güçlü bir şekilde destekliyoruz." dedi.

Libya'daki siyasi sürecin tüm tarafların bir araya gelmesini gerektirdiğini, bunun krizin çözüm anahtarı olduğunu söyleyen İşler, ülkede diyalog yoluyla ulusal uzlaşı sağlanmasının önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin Libya politikası ve krize ilişkin tutumunun net olduğunu belirten İşler, "Bu tutum birkaç prensibe dayanıyor. En önemlisi, Türkiye'nin herkesle aynı mesafede olması." diye konuştu.

Emrullah İşler ayrıca Türkiye'nin Libya'ya yönelik hiçbir dış müdahaleyi kabul etmediğinin altını çizdi.

UMH Başkanlık Konseyi basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise Serrac'ın İşler ile görüşmesinde, Libya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğine vurgu yaptığı ifade edildi.

İki ülke arasında iş birliği için ortak bir zeminin varlığına işaret eden Serrac, "UMH olarak, bu zeminin, gelişmesi, çeşitli hizmet ve ekonomi alanlarını kapsamasını temenni ediyoruz." dedi.

Türk şirketlerinin Libya'da çalışma konusunda tecrübe ve bilgi sahibi olduğunu belirten Serrac, ülkenin güneyinde elektrik üretimi için kurulan santralin tamamlanması için bir Türk şirketinin Libya'ya dönmesinin olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Trablus'a bugün gelen İşler'in Libya ziyareti kapsamında Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman es-Suveylihi başta olmak üzere hükümet ve Başkanlık Konseyi yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, geçen ay New York'ta yapılan 72. BM Genel Kurulu çalışmalarının oturum aralarında Libya'da siyasi çözüme ilişkin üç aşamalı bir eylem planı önermişti.

Selame, birinci aşamanın Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamanın önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nden oluşan dörtlü komisyon, eylem planını onaylamıştı.
Kaynak: AA