Türkiye-Özbekistan Sağlık Haftası

Türk doktorlar, 141 Özbek hastayı ameliyat etti.

Özbekistan'da 5'incisi düzenlenen Türkiye-Özbekistan Sağlık Haftası kapsamında ülkeye gelen Türk doktorlar, 141 Özbek hastayı ameliyat etti.

Türkiye ve Özbekistan sağlık bakanlıkları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Özbekistan Sağlıklı Evlat Vakfı organizasyonuyla ülkenin güneyindeki Termez şehrinde düzenlenen 5. Türkiye-Özbekistan Sağlık Haftası sona erdi.

Hafta dolayısıyla ülkeye gelen 15 Türk doktor, Termez'deki çocuk hastanesinde tedavi gören 600'dan fazla hastayı muayene etti, damak-dudak yarıkları, yanık ve doğum izleri gibi sorunları olan 141 Özbek çocuğa plastik cerrahi ameliyatları yaptı.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Sağlık Haftası'nın sona ermesi dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada büyükelçilik olarak görevlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek olduğunu, aslında Özbek hastaları ameliyat eden Türk doktorların da aynı işi yaptığını kaydetti.

Şen, Türk doktorların kamu diplomasisi vasıtasıyla Türkiye'nin yurt dışında daha fazla tanınmasını, bu ülkelerdeki insanlara yardımcı olarak onların Türkiye'ye daha yakınlaşmasını, Türkiye'nin kardeşlik hissiyatını özlerinde hissetmelerini sağladıklarını vurguladı.

26 yıl önce bu coğrafyaya hizmet götürmek ve yardımcı olmak için kurulan TİKA'nın artık tüm dünyada Türkiye'nin bayrağını dalgalandırır hale geldiğini belirten Şen, sağlık projesinin TİKA'nın Özbekistan'da gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri olduğunu söyledi.

Şen, bu projede yer alan Türk doktorlara teşekkür etti.

Özbekistan Sağlık Bakanlığı Anne ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürü Marat Sadikov da TİKA ile uzun yıllardır sağlık alanında işbirliği yaptıklarını ve bu çerçevede Türk doktorların ülkede çeşitli ameliyatlar yaptığını hatırlattı.

Sadikov, Özbekistan'a verdikleri destek ve yardım için TİKA'ya, Türk hükümeti ve halkına teşekkür etti. Sadikov, Türk doktorlar sayesinde şifa bulan Özbek hastaların ve ailelerinin de büyük mutluluk yaşadığını sözlerine ekledi.

Türkiye Sağlık Bakanlığı Yönetim ve Protokol Daire Başkanı Arif Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk doktorların 6 gün boyunca Termez'deki çocuk hastanesinde 600 hastayı muayene ettiklerini, 141 hastayı da ameliyat ettiğini söyledi. Çetin, Türk doktorların ayrıca hastanede çalışan 150'ye yakın Özbek doktor, hemşire ve personele eğitim verdiğini dile getirdi.

Törenin sonunda etkinliğe katılan Türk ve Özbek doktorlara TİKA tarafından teşekkür plaketi verildi.
Kaynak: AA