Üniversitede Ebru Sanatı Seminer Uygulama Ve Sergi Etkinliği

Adıyaman Üniversitesi Kadim Sanatlar Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ve katkılarıyla tertiplenen ve çeşitli üniversitelerde de devam edecek olan “Geleneksel ebru sanatları semineri, uygulama ve sergi etkinliği” projesinin ilk ayağı Adıyaman Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Üniversitede Ebru Sanatı Seminer Uygulama Ve Sergi Etkinliği
Üniversite merkezi derslikler B1 ve B2 salonlarında gerçekleştirilen seminer, uygulama ve sergi çalışmalarına Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Gündoğar, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu, üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler hazır bulundular.

Seminer öncesi bir konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, sanata değer verilmesi gerektiğini belirterek, “Kendimizi eğitim-öğretim, ilim ve bilim alanında olduğu gibi sanat alanında da geliştirmemiz gerekiyor. Üstat insanlardan faydalanarak eğitimi özümseyerek gayret edersek sanat alanında da başarılı oluruz. Bu manada üniversite olarak bizlere ne görev düşerse üstlenmeye hazırız” dedi.

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı olan Ebru Sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu tarafından "Geleneksel Ebru Sanatları" adlı seminerle başlayan etkinlikte, misafirlere ebru sanatının tarihi geçmişi, İslam kültür ve medeniyet tarihinde ona atfedilen önem ve ebru sanatının icra edilebilmesi için gerekli olan malzemelerle ilgili bilgiler verildi.

Yrd. Doç. Dr. Sabuncu sunumunda, "Sanat, birçok alana yayılmış ve alt dalları olan bir bütündür. Ebru sanatı ise kağıt sanatlarının sadece biri, tarihte önemli bir yere sahip olan sanat dallarından biridir.

Osmanlı dönemine dayanan ve o dönemin kuralı olan usta-çırak ilişkisi mevcuttur ebru sanatında. Ebru sanatının nerede ve ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 13. yüzyılda Türkistan’da, Semerkant’da ve 14. yüzyılda İran’ın doğusundaki Herat yöresinde yapıldığına dair bazı kaynaklar bulunmaktadır. Ebru da aynen kağıt gibi İpek Yolu ve diğer ticaret yollarını kullanarak doğudan batıya yayılmıştır. Tarihi tespit edilmiş en eski ebru 1447 yılına ait olup Topkapı Sarayı’nda bulunmaktadır. Ebru sanatı için neft, boya, renkler, sığır ödü, tekne, fırça, tarak, biz ve mühre aleti gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Seminerin ardından ebru sanatının canlı olarak icra edildiği uygulama ile Ebru Sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu ve Kadim Sanatlar Topluluğu öğrencilerinin de eserlerinin yer aldığı Ebru Sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Canlı uygulamayı seyredip sergiyi gezen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü eserleri titizlikle inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Üniversite Kadim Sanatlar Topluluğu öğrencileri tarafından Minyaman Çarşısında bulunan Ebru Atölyesinde süregelen çalışmalarında yaptıkları ebru çalışmalarının da yer aldığı serginin Üniversite Merkezi Derslikler Fuaye Alanında 3 gün boyunca açık kalacağı bildirildi.

Kaynak: İHA