7 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Misis’te kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

7 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor
Çelikcan, 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandığını söyledi.



Ceyhan Nehri üzerinde Roma döneminde MS 2. ve 3. yüzyılda yapılan ve 1970 yıllara kadar kullanılmaya devam eden 2 su değirmeninin restorasyonlarını ve çevre düzenlemesi çalışmalarının sürdüğünü belirten Çelikcan, "Devam eden kazıların yanı sıra kervansaray restorasyonu ve Lokman Hekim Cami rekonstrüksiyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bölge önemli bir turizm merkezine kavuşmuş olacak. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız" şeklinde konuştu.

"Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi’nin" çok yönlü olarak devam ettiğini belirten Çelikcan, şöyle devam etti:

"Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Biz Yüreğir’i sadece Türkiye’ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bir projeyi yürütüyoruz. Bu projelerimizle turizm açısından Adana’ya önemli katkılar sağlayacaktır. Misis Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü bir alan. Büyük bir çaba var. Çalışmalar tamamlandığında ortaya güzel şeyler çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA