Yeni Zelanda'da Koalisyon Hükümeti Göreve Başladı

Jacinda Ardern'in başbakanlığında kurulan koalisyon hükümeti yemin ederek işbaşı yaptı.

Yeni Zelanda'da 23 Eylül'deki genel seçimlerin ardından Yeni Zelanda First Partisi ile anlaşan 37 yaşındaki İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern'in başbakanlığında kurulan koalisyon hükümeti yemin ederek göreve başladı.

Radio New Zealand'da yer alan habere göre, Ardern'in başbakanlığındaki hükümette görev alan bakanlar yemin ederek göreve başlamak için Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy tarafından kabul edildi.

Vali Konağı'nda düzenlenen törende Başbakan Jacinda Ardern ve kabinesindeki 31 bakan yemin ederek resmen işbaşı yaptı.

Yemin töreninin ardından Yeni Zelanda'nın 40'ıncı başbakanı olarak 52'nci hükümetin başına geçen Ardern, Yeni Zelanda halkına kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Ülke tarihinde son 150 yıllık döneminin en genç başbakanı olan Ardern, "Bize duyduğunuz güven için teşekkür ederiz. Ne olursa olsun, bize verdiğiniz oyları hep hatırlayacağız." dedi.

Yeni Zelanda'da 23 Eylül'de yapılan seçimde iktidardaki Ulusal Parti, oyların yüzde 44,4'ünü almış ancak önceki seçime göre iki milletvekili kaybederek 56 milletvekili çıkarmıştı. İktidarı destekleyen Maori Partisi ve Birleşik Gelecek Partisinin seçimde milletvekili çıkaramaması üzerine Ulusal Parti, 120 sandalyeli meclisteki desteğini kaybetmişti.

Başbakan ve Ulusal Parti lideri Bill English, koalisyon görüşmelerinden de sonuç alamamış, Yeni Zelanda First Partisi ile anlaşan İşçi Partisi, Yeşiller Partisinin dışarıdan desteğini alarak koalisyon hükümeti kurmayı başarmıştı.
Kaynak: AA