Kabuğuna Sığmayan Hastane

Hizmet vermeye başladığı 2012 yılından bu yana 1 milyona yaklaşan hastanın tedavi edildiği Ordu Üniversitesi (ODÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, kabuğuna sığmayınca yeni bina inşa ediliyor.

Kabuğuna Sığmayan Hastane
ODÜ Kampüsü içerisinde Tıp Fakültesi karşısında devam edilen Diş Hekimliği Fakülte Binası, tamamlandığında başta Ordu olmak üzere bölgesinde bilim ve sağlık üssü olarak dikkat çekecek. Modern estetik bir mimari anlayış ile 15 bin metrekare kapalı alan üzerine 6 blok olarak tasarlanan yeni fakülte binası tamamlandığında içerisinde toplam 10 adet laboratuvar, 10 adet röntgen odası, 8 adet poliklinik, 2 adet lokal ameliyathane, 1 adet genel ameliyathane, 1 adet 80 kişilik seminer salonu ve 5 adet 80 kişilik öğrenci amfisi, 1 adet kütüphane ve 1 adet bilgisayar laboratuvarı yer alacak.

Son teknolojik inşaat tekniklerinin ve sterilizasyon materyallerinin kullanıldığı fakülte binasının zemin katında özel sterilizasyon bölümü yer alırken bu bölümün duvarlarına antibakteriyel kaplama yapılması planlandı.

Yine bu katta 2 adet laboratuvar, 8 adet röntgen odası, 2 adet poliklinik, 1 adet kafeterya, 16 adet öğretim görevlisi odası, 1 adet tomografi ve görüntüleme merkezinin yer alacağı bir planlama yapılırken binanın birinci katında antibakteriyel boya ve PVC uygulaması yapılarak 7 adet laboratuvar, 2 adet poliklinik, 1 adet lokal ameliyathane, 16 adet öğretim görevlisi ve 7 adet de idari personel odası yer alacak. 1 adet kütüphanenin, 2 adet polikliniğin, 2 adet röntgen odasının, 1 adet 80 kişilik seminer salonunun, 5 adet 80 kişilik öğrenci amfisinin, 6 oda kapasiteli dekanlık bölümünün ve 16 adet öğretim görevlisi odasının yer aldığı ikinci katın röntgen alanlarının duvarları, kurşunla kaplanarak radyasyonun emilimi sağlanacak ve seminer salonunda da akustiği sağlamak amacıyla akustik alçıpan asma tavan yapılacak. 2 adet hasta yatak odasının, 2 adet polikliniğin, 1 adet lokal 1 adet de genel ameliyathanenin, 1 adet steril bölümünün son teknolojik imkanlarla donatılacağı 3’ncü katta ise 16 adet öğretim görevlisi odası ve 1 adet de kafeterya bulunacak.

Yapımına devam edilen Diş Hekimliği Fakültesinin yeni binasında incelemelerde bulunan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, fakülte diş hastanesinin her geçen gün kapasitesini artırarak kabına sığamaz duruma geldiğini, bu sebeple yeni bina inşaatına başladıklarını söyledi.



Yarılgaç, “Modern yöntem ve teknikler kullanılarak inşa edilen yeni eğitim ve hizmet binamız donanım ve yüzölçümü bakımından gelişmiş özelliklere sahip olacak ve polikliniklerde yer alan ünit sayısının yanı sıra sunduğu hizmet kalitesiyle Fakültemizin bölgenin ağız ve diş sağlığı merkezi olacağına inanıyoruz. Yeni Fakülte binamızın tüm Ordu halkına ve bölgemize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



9 ayda 61 bin hasta tedavi edildi

Bu arada ODÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 aylık süre içerisinde 67 bin hasta tedavi edilirken yaklaşık 3 bin hasta üzerinde ameliyat işlemi gerçekleştirildi.

Ağız ve diş sağlığı konusunda üst sıralarda yer alma hedefiyle 2012 yılında hasta kabulüne başlayan Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 80 akademik, 45 idari personeli ve 64 diş ünitiyle Ordu ve çevre illere ağız ve diş sağlığı hizmetinde ön sıralardaki yerini korumaya devam ediyor. ODÜ Diş Hekimliği Fakültesinde son yıllarda oluşturulan teknik alt yapı ve akademik personel sayısındaki artışla birlikte 2017 yılında Ocak-Eylül ayları arasında 67 bin 161 hasta tedavi edildi. Yaklaşık 3 bin hasta üzerinde ameliyat işleminin gerçekleştirildiği fakülte de açıldığı tarih olan 2012 yılından bugüne kadar 980 bin hasta tedavi edildi.

Anabilim dalları bazında 2017 yılında tedavi edilen hasta dağılımına bakıldığı zaman ağız diş ve çene radyolojisinde 11 bin 696, ağız diş ve çene cerrahisinde 10 bin 161, diş hastalıkları ve tedavisinde 3 bin 210, endodonti de 4 bin 663, ortodonti de 14 bin 35, pedodonti de 11 bin 115, periodontoloji de 7 bin 674, protetik diş tedavisinde 4 bin 448 hastaya hizmet sunuldu.
Kaynak: İHA