'Anadolu'ya Ağ Atanlar Açıklaması Kadın Balıkçılar' Projesi

Beyşehir Gölü'nde balıkçılık yapan kadınların desteklenmesi ve balıkçılığa olan katkılarının ortaya konması amacıyla "Anadolu'ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar" projesi geliştirildi.

Proje, Akdeniz Koruma Derneği, GEF Küçük Destek Programı (SGP), Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği (SURKOOP) ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın (KEDV) ortaklığı ile yürütülüyor.

Proje Koordinatörü Huriye Göncüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, biyoçeşitliliğin azalmasına bağlı olarak eşlerin tayfa ücreti ödeyememesinin kadınları balıkçılığa yönelttiğini belirtti.

Beyşehir Gölü gibi bazı iç sularda kadınların balıkçılıkla uğraşmasının tarihi bilinmeyecek kadar eskiye dayandığını vurgulayan Göncüoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Balıkçılığın erkek mesleği olarak kabul görmesi, ülkemizde deniz ve iç sularda balıkçılık yapan kadınların, sosyal ve ekonomik sorunlarının da görülmemesine neden oluyor. Ekonomik yaşamdaki cinsiyet eşitsizlikleri sadece kadının değil tüm aile bireylerinin de yoksullaşmasına neden olan önemli etmenlerden birisi. Aile balıkçılığının temelini oluşturan kadın balıkçılar, yasa dışı ve aşırı avlanmanın neden olduğu habitat tahribatı ve biyoçeşitliliğin azalmasından da en çok etkilenen grup. Proje, Türkiye'de nerede, ne kadar kadın balıkçı olduğunu ve balıkçılıkla ilgili kadınların da dahil olduğu bir veri toplama sistemi için ihtiyaçları ortaya koyarak ilgili kamu kurularının bu alandaki çalışmalarına katkı sağlayacak. Ayrıca kadın balıkçılar için malzeme desteği, eğitim ve tanıtım çalışmaları da hayata geçirilecek."

Kaynak: AA