82 Turizm Sektörü Çalışanı Sertifikalandırıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen 'İşbaşı Eğitim Kursları' ile 'Kişisel Gelişim Seminerleri'ni başarıyla tamamlayan 82 turizm sektörü çalışanı düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen "İşbaşı Eğitim Kursları" ile "Kişisel Gelişim Seminerleri"ni başarıyla tamamlayan 82 turizm sektörü çalışanı düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Bakanlıkça bir otelde gerçekleştirilen belgelendirme törenine, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman ile turizm sektörü çalışanları katıldı.

İbiş, törende yaptığı konuşmada, nitelikli insan gücünün turizm sektörü açısından da önemine işaret ederek, "Turizm gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için işin zamanında ve kaliteli bir şekilde yapılması, turist olarak ülkemize gelen misafirlerimizin memnun olması son derece önemlidir. İyi bir ev sahibi olmak ve turistleri güzel deneyimlerle ağırlamak turizm sektörünün altın kuralıdır." dedi.

Yaygın eğitimler ve projeler sayesinde oluşturulan eğitim dalgasının sektör temsilcilerinin destekleriyle büyütüleceğine inandığını aktaran İbiş, "Genel Müdürlüğümüz, bugüne kadarki yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında turizm sektörü çalışanlarının mesleki bilgi ve becerilerinin gelişmesine katkı sağlamak ve turizm eğitimine öncülük etmek amacıyla konaklama, yeme-içme işletmelerinde hizmet veren 90 binin üzerinde sektör çalışanına ön büro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi, yiyecek üretimi ve yöneticilerin eğitici olarak yetiştirilmesi ve ev pansiyonculuğu eğitimlerini içeren mesleki turizm eğitimlerini sunmuş ve belgelendirme hizmetini sağlamıştır." diye konuştu.

- BM Dünya Turizm Örgütü ile yeni iş birliği

Eğitimlerin usta öğreticiler tarafından verildiğini aktaran İbiş, bu çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

Ekim ayında İspanya'da Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü ile mesleki eğitim kursları, turizm bilinçlendirme seminerleri ve turizmde belgelendirme faaliyetleri üzerine bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten İbiş, toplantılarda Genel Müdürlükçe sunulan yaygın eğitim faaliyetlerinin Dünya Turizm Örgütü projelerinde yer alan pek çok çalışmayla örtüştüğünü ve bu kapsamda çalışmalarda iş birliği yapılmasına yönelik fikir birliğine vardıklarını bildirdi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Kurt da konuşmasında yapılan her işin değerli olduğunu vurgulayarak, "İşin küçüğü, büyüğü, önemlisi, önemsizi olmaz. Açık söylüyorum, ben ayakkabı boyacılığı da, şoför muavinliği de yaptım. Çeşitli işlerde çalıştım. Hiçbir zaman da bunlardan gocunmadım." dedi.

Kurt, turizm işletmelerinde çalışanların yapacakları bütün olumlu çalışmaların hem işletmeye hem de turizm sektörüne katkı sağlayacağını belirtti.

- "Turizm sektöründe en önemli sorunlardan biri kalifiye elaman sıkıntısı"

ATİD Yönetim Kurulu Başkanı Akman ise bugün turizm sektöründen 82 katılımcılının sertifika almaya hak kazandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu çalışmaları sektörümüzün gelişmesi adına çok önemsiyoruz. Çünkü turizm sektöründe en önemli sorunlardan biri, kalifiye elaman sıkıntısı. Ülkemizin bugün en önemli ekonomik sorunlarından biri işsizlik olmasına rağmen maalesef turizm sektörü eleman bulma sıkıntısı yaşamaktadır. Turizm sektöründe çalışanların yarısından fazlası da ne acıdır ki bu konuda eğitimli değildir. Sektörün kalifiye eleman konusundaki açığı on binlerce kişiyle ifade edilmektedir. İşte tam da bu noktada Bakanlığımıza, üniversitelerimize ve üniversite-sektör iş birliğine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitelerin turizm bölümünden mezun olacak gençler aslında sektörün de geleceğidir."

Turizmde her şeyden evvel mesleğin çok sevilmesi gerektiğini dile getiren Akman, "Ülkemizde turizm sektöründe arkadaşlarımız işe başlar başlamaz şef, müdür olmak istiyor ama iyi bir turizmci olmak için sektörün en alt birimlerinden başlayarak çalışmak, deyim yerindeyse 'pişmek' gerekir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların sonunda, iş başı eğitim kursları ve kişisel gelişim seminerlerine katılanlara sertifikaları takdim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile ATİD iş birliğinde Ankara'da faaliyet gösteren konaklama, yeme-içme işletmelerinde çalışan personele yönelik gerçekleştirilen eğitimler sonucunda 82 sektör çalışanı sertifika almaya hak kazandı.
Kaynak: AA