Venezuela'da Eyalet Seçimleri

Seçimlerde ülkedeki 23 eyaletin yeni valileri belirlenecek.

Venezuela, ülkedeki 23 eyalet valisinin belirleneceği seçimler için halk sandık başına gitti.

İktidardaki Sosyalist Partinin öncülüğünü yaptığı Büyük Vatansever Kutup (GPP) ile muhalefet partileri koalisyonu Demokratik Birlik İçin Yuvarlak Masa İttifakı (MUD) adaylarının yarıştığı seçimlerde oy verme işlemi başladı.

Seçim öncesi kamuoyu yoklamaları, eyaletlerin çoğunda muhalefet partilerinin adaylarının başarılı olacağı yönündeydi. Seçimlerde böyle bir sonucun ortaya çıkması halinde, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki iktidar partisi 2000 yılından bu yana ilk kez eyalet yönetimlerindeki hakimiyetini yitirmiş olacak.

Partinin kurucusu ve eski lideri Hugo Chavez, partisinin eyalet yönetimlerindeki hakimiyetini yoksul halka yönelik sosyal yardım programları yürütmek üzere kullanmıştı. Sosyalist Partinin vali adayları, seçim kampanyaları boyunca halka, eyalet yönetimlerini elde tutmanın sosyal programların devamı için gerekli olduğu mesajını verdi.

Öte yandan gözlemciler, seçimlerin ülkedeki ekonmik sıkıntıların ve beraberindeki siyasi krizin baskısını hisseden Maduro yönetimi için sınav niteliğinde olacağı görüşünde.

Geçen aralık ayında yapılması gereken seçimler, hükümetin etkisindeki Ulusal Seçim Kurulunun aldığı karala 2017 ortasında bir tarihe ertelenmişti. Kurul Başkanı Tibisay Lucena, ertelemenin gerekçesi olarak, o sırada başlayan hükümet karşıtı gösterileri, düşük petrol fiyatlarını ve "dış güçlerin ülkeye açtığı ekonomik savaşı" gerekçe göstermişti. Muhalefet ise erteleme kararını, iktidarın seçim yapılması halinde alacağı olası yenilgiye karşı zaman kazanma hamlesi olarak değerlendirilmişti.

Venezuela'da gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin, 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü. Ülkede aylarca süren hükümet karşıtı gösterilerde en az 125 kişi hayatını kaybetti.
Kaynak: AA