Kenya'daki Seçim Komisyonu Karşıtı Gösteriler

Muhalefetin Nairobi ve Kisumu eyaletlerinde düzenlediği protestolara polis biber gazıyla müdahale etti.

Kenya'da ay sonunda yapılacak devlet başkanı seçimi öncesi muhalefetin ülke genelinde sürdürdüğü seçim komisyonu karşıtı protestolara güvenlik güçleri biber gazıyla müdahalede bulundu.

Muhalefet adayı Raila Odinga'nın dün devlet başkanlık yarışından çekildiğini açıklamasına rağmen ülke genelinde, seçim komisyonuna tepki gösterileri devam ediyor.

Başkent Nairobi, Mombasa ve Kisumu eyaletlerinde sokaklara dökülen binlerce gösterici Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonunu (IEBC) protesto ederek polisle çatıştı.

Nairobi'de şehir merkezinde toplanan kalabalık grup ellerindeki taş ve sopalarla güvenlik güçlerine ve çevreden geçen araçlara saldırırken durumu kontrol altına almaya çalışan polis de göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Kisumu eyaletinde lastik yakarak yolları kapatan muhalefet taraftarları, attıkları sloganlarda Odinga'ya destek mesajları verdi. Aynı eyalette IEBC'nin ofisine girmek isteyen bir grup genç, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı.

Muhalefetin ortak adayı Odinga, dün yaptığı basın açıklamasında, 26 Ekim'deki devlet başkanlığı seçimine katılmayacağını duyurmuştu.

Odinga, açıklamasında, seçim yarışından resmi olarak çekildiğini belirterek bunun ülkenin çıkarına olduğunu söylemişti.

IEBC'nin reform taleplerini reddettiğini savunan Odinga, komisyonun seçimi iptal etmesi ve yeni adayların da içinde olacağı yeni bir seçim tarihinin belirlenmesi gerektiğini kaydetmişti.

- Tartışmalı seçim yasası parlamentodan geçti

Öte yandan Kenya'da hükümetin bir süredir ısrarla üzerinde durduğu mevcut seçim yasasında değişiklik yapılmasını öngören tartışmalı yeni seçim yasası, bu sabahki oturumla parlamentodan geçti.

Muhalefet partilerinin boykotuna rağmen parlamentodan geçen yeni yasayla seçim öncesinde ve sonrasında yaşanacak aksaklıkların ve tartışmaların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeni yasayı cuma gününe kadar imzalaması bekleniyor.

Muhalefetin ise Odinga'dan boşalan aday koltuğu için yeni bir isim belirlemesi gerekiyor.

- İlk seçim ağustostaydı

Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan seçimde oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını kaydetmişti.

Kaynak: AA