Doğalgaz Kullanımında Tasarruf Önerileri

GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, doğalgaz tüketiminin arttığı kış aylarında alınacak basit önlemler ve yaşam biçimine entegre edilecek alışkanlıklarla yılda bin 400 liraya kadar tasarruf etmenin mümkün olduğunu vurguladı ve tasarruflu doğalgaz kullanımı için önerilerde bulundu.

GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Akaslan, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgazın çevre dostu, pratik ve konforlu bir yakıt olarak diğer yakıtlara göre ekonomik olarak avantajlı olduğunu belirtti.

Akaslan, doğalgazla ısınmada sağlanan tasarruf miktarlarına değinerek, 'Doğalgaz, kömüre göre ortalama 1,25 kat, fuel oile göre yaklaşık 2,1 kat, elektriğe göre 3,1, motorine göre ise yaklaşık 4 kat daha ucuz bir yakıt. LPG ve tüp gaza göre baktığımızda da doğalgazın yaklaşık 4,45 kat daha fiyat avantajı sağladığını görüyoruz.' ifadesini kullandı.

Doğalgazın verimli kullanımı için ipuçları veren Akaslan, binalarda mantolama yapmak, sıcak su ve kalorifer borularının yalıtımını yapmak, pencerede ısı cam kullanmak gibi uygulamaların dışında alınacak küçük önlemlere dikkat çekti.

Akaslan, yakıt harcamalarının duvarların izole edilmesiyle yüzde 40, kapı ve pencerelerde izolasyonlu malzemelerin kullanılmasıyla yüzde 17 oranında azaltılabileceğini söyledi.

Evlerde ısınmak için ideal sıcaklığın 20 derece olduğunu belirten Akaslan, 'Sadece 2 derecelik sıcaklık değişikliği ile dahi, yakıt harcaması yüzde 10 oranında düşürülebilir. Verimliliği yüksek doğalgaz cihazlarının tercih edilmesi, radyatörlerde ısı ayarlı termostat kullanılması, cihazların bakımının ve baca temizliğinin her yıl düzenli olarak yaptırılması da tasarruf için katkı sağlayan diğer unsurlar.' açıklamasında bulundu.

Akaslan, şunları kaydetti:

'Kısa süreli kullanımlar için sıcak suyu açmamak, mutfakta ocağın büyüklüğüne uygun tencere kullanmak, kaynamaya başlayan yemeğin altını kısmak gibi çok basit uygulamalar alışkanlığa döndüğü zaman, yakıt kullanımının azaltılması konusunda önemli bir adım atılmış oluyor. Isınırken, elde edilen ısının korunması da yakıt tasarrufunda önemli bir rol oynuyor. Radyatörlerin önünü mobilya veya perdeler ile kapatmayıp açık bırakarak da yakıt tüketimini yüzde 15 oranında azaltmak mümkün. Güneşli zamanlarda perdeleri açıp eve güneş girmesini sağlamak, güneş batınca perdeleri kapatarak sıcaklığı içeride tutmak, radyatörlerin üzerine su kabı koyarak buharla evi nemlendirmek de ısıyı daha verimli kullanmanızı sağlar. Kasım ayında gündüz ortalama sıcaklık değeri 15 derece iken, bu aralık ayında 6 derece oluyor. Yine kasım ayında gece ortalama 4,5 derece iken bu değer, aralık ayında - 4,2 olarak gerçekleşiyor. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere kasım ayında evimizdeki oda sıcaklığını 20 derece de tutmuş olduğumuzu düşünürsek aralık ayında aynı sıcaklık için cihazımızın ısı kaybı hesabı ile 1,8 katı daha fazla süre çalışması gerektiği görülüyor. Bu sebeple mutlaka kışa girmeden cihaz bakımlarınızı yetkili servislere yaptırın ve oda sıcaklıklarınızı bir derece düşürdüğünüzde faturanızı da yüzde 5-6 oranında düşürebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.'

Kaynak: AA