Sudan Sağlık Altyapısına TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Sudan Hartum Uluslararası Ebe Eğitimi Merkezi Öğrencilerine Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde eğitim programı düzenlenecek.

Sudan Sağlık Altyapısına TİKA Desteği
Sudan dünyada anne ve çocuk ölümlerinin en fazla görüldüğü ülkelerden biri durumunda. İklim, coğrafi koşullar, yetişmiş eleman sıkıntısı nedeniyle doğum öncesi ve sonrası gerekli tıbbi müdahalelerin yapılamadığı, geleneksel yöntemlerin hala devam ettiği ve etkin bir şekilde kullanıldığı Sudan’da anne ve bebek ölümlerinin azaltılması amacıyla TİKA’nın katkıları ile 2014 yılında Hartum Uluslararası Ebe Eğitim Merkezi eğitim faaliyetlerine başladı.

Hartum Uluslararası Ebe Eğitim Merkezinde 15 aylık ön lisans ve 4 yıllık lisans düzeyinde 2016-2017 akademik yılında toplam bin kız öğrenci ebelik eğitimi alıyor. Sudan Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Bilimleri Akademisi’nin eğitim birimi olarak 2014 yılında faaliyetlerine başlayan merkezde bugüne kadar Sudan’ın toplam ebe açığının yüzde 70’i karşılanmış olup mezunlar 18 eyalette köy, mezra ve diğer yerleşim yerlerinde hizmetlerine devam ediyor.

“Hartum Uluslararası Ebe Eğitim Merkezi eğitimleri Sudan Sağlık alt yapısına büyük katkılar sağlayacak”

TİKA tarafından eğitim, tadilat ve donanım desteği yapılan söz konusu merkezde kapasitenin artırılması, modern ebelik tekniklerinin öğretilmesi, geleceğe yönelik uluslararası standartlarda eğitim alt yapısının tesis edilmesi amacıyla öğrencilerin Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde eğitim alabilmeleri için bir programın başlatılması kapsamında TİKA tarafından sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Bu kapsamda TİKA yetkilileri ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Ebelik Yüksekokulu Öğretim Üyeleri Prof Dr. İlknur Aydın Avcı ve Yrd. Doç. Dr. Birsen Altay’dan oluşan heyet Sudan Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Akademisi ve Hartum Uluslararası Ebe Eğitim Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Heyet ilk olarak Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın tarafından kabul edildi. Hartum Büyükelçisi Aydın, TİKA’nın Sudan’da yürüttüğü sağlık projelerinden bahsederek, Hartum Uluslararası Ebe Eğitim Merkezi eğitimleri ile ilgili başlayacak yeni projelerin büyük önem arz ettiğini ve Sudan Sağlık alt yapısına büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

Sudan Federal Sağlık Bakanı Bahar İdris tarafından kabul edilen heyet üyeleri tarafından, Türkiye’de uzun süreli ebe eğitimi ve bunun yanında karşılıklı eğitim programlarını içeren Ebelik Eğitim Projesi hakkında bilgi verildi.



“Nyala’daki hastane tüm kıtaya şifa dağıtıyor”

Bakan Bahar İdris, Türkiye’nin Sudan’ın sağlık alanında hayati öneme sahip projelere imza attığını, Güney Darfurun başkenti Nyala’daki hastanesinin sadece Sudan’ın değil başta Orta ve Batı Afrika olmak üzere tüm kıtaya şifa dağıttığını söyledi.

Bakan İdris, TİKA’nın başlattığı ve halen devam etmekte olan Sudanlı doktorların Türkiye’de Mesleki Eğitim Projesinin daha da genişletilmesini, yeni sağlık yatırımları yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci de TİKA’nın diğer alanlarda olduğu gibi Sudan’daki Sağlık projelerine devam edeceğini, özellikle Türkiye’de başlatılması planlanan yeni Ebe Eğitim Projesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Güngenci, projeye katkı sağlayan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim üyeleri olmak üzere Sudan Sağlık Bakanlığı, Sudan Sağlık Bilimleri Akademisine TİKA adına teşekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA