Paşayeva, Hüseyinzade Ali Turan'ın Kabrini Ziyaret Etti

Azerbaycan Milletvekili Paşayeva: 'Büyük oyunların oynandığı bu bölgede insanımızın acı çekmemesinin tek yolu var; 'Birlik olacağız.' Beraber olup, birbirimize sahip çıkacağız'

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Azerbaycan Delegasyonu Üyesi ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Hüseyinzade Ali Turan'ın kabrini ziyaret etti.

Paşayeva ve beraberindeki heyet, Türkçülük akımının öncülerinden Azeri tıp profesörü ve siyasetçi Hüseyinzade Ali Turan'ın Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabrine çiçek bırakarak, dua okudu.

Burada AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Paşayeva, Hüseyinzade Ali Turan'ın, Türk dünyası tarafından gurur duyulan bir aydın olduğunu belirtti.

Hüseyinzade Ali Turan'ın, Azerbaycan'ın yanı sıra Türkiye için de çok büyük işler yaptığını anlatan Paşayeva, şunları kaydetti:

'Turan, Osmanlı Vatandaşlığı almış, Türk-Yunan Savaşı'nda hekim olarak görev yapmıştır. İnsanları aydınlatmak için de çalışmalarda bulunmuştur. İstanbul Tıbbi Harbiyesi'nde Türkçülük üzerine kitaplar yazmıştır. Atatürk'ün fikirdaşlarından, fikir silahdaşlarından biri olmuş. Hüseyinzade Ali Bey'in Türkleşme, çağdaşlaşma modeli daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin de kurulma felsefelerinden biri oldu. Onun o zamanki düşünceleri Türk ve Müslüman dünyası için çok önemliydi. Bugünlerde de zor şartlardan geçiyoruz. Hüseyinzade Ali Bey'in dönemindeki gibi büyük güçlerin, büyük oyuncuların, bölgemiz üzerinde büyük oyunlar oynadığı bir dönemden geçiyoruz. Büyük oyunların oynandığı bu bölgede insanımızın acı çekmemesinin tek yolu var; 'Birlik olacağız.' Beraber olup, birbirimize sahip çıkacağız.'

Birlik olup halklara sahip çıkmanın önemine işaret eden Paşayeva, 'Büyük güçlerin oyunlarına da müsaade etmeyeceğiz. Bunun için bugün bu ziyareti gerçekleştirdik. Türk dünyasının her yerinden İstanbul'a gelen genç kardeşlerimize sesleniyorum. Burada İstanbul'da, Karacaahmet Mezarlığı'nda büyük insanlarımız yatıyor, onları ziyaret etsinler, onların kitapları 100 yıl sonra da gençlerimize doğru yolu gösteriyor.' dedi.
Kaynak: AA