Gambiya'daki Siyasi Kriz

Senegal'deki yeni Devlet Başkanı Barrow'un bugün Gambiya'ya döneceği iddia edildi.

Gambiya'nın yeni Devlet Başkanı Adama Barrow'un bugün ülkesine döneceği ileri sürüldü.

Senegal ulusal basınında yer alan bazı haberlere göre, Barrow'un Sözcüsü Halifa Sallah, ülkesinde yaşanan siyasi krizin ardından güvenlik nedeniyle Senegal'e sığınan Barrow'un bugün akşam saatlerinde Gambiya'ya geri döneceğini bildirdi.

Sallah, Barrow için bir karşılama töreninin planlanmadığını ancak gelecek günlerde yeni devlet başkanıyla Gambiya halkının buluşacağı büyük bir tören düzenleneceğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de komşu ülkelere sığınan Gambiyalılardan 8 bine yakının, iktidarı Barrow'a teslim etmeyi reddeden eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in ailesiyle Ekvator Ginesi'ne gitmesinden sonra, ülkelerine döndüğünü duyurdu.

Jammeh, 1 Aralık'taki devlet başkanlığı seçiminin ardından önce yenilgisini kabul etmiş ancak daha sonra Gambiya Yüksek Mahkemesine itiraz ederek iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. Jammeh, görevi Barrow'a 19 Ocak'ta devretmesi gerekirken ülkede 17 Ocak'ta, 90 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

Senegal ordusunun da aralarında yer aldığı Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) askeri gücü 19 Ocak'ta akşam saatlerinde Gambiya topraklarına girmiş, Barrow da aynı gün Gambiya'nın Dakar Büyükelçiliğinde, ECOWAS ülke temsilcilerinin de katıldığı törenle devlet başkanlığı yemini etmişti.

Jammeh, geçen hafta sonu iktidarı bırakmaya razı olmuş ve ailesiyle Gambiya'dan ayrılmıştı.
Kaynak: AA