Yufkacılıkla Geçen Bir Ömür

Amasya'nın Merzifon ilçesinde 40 yıldır yufkacılık yapan 72 yaşındaki Öncül, meslek aşkı ve çalışma azmiyle gençlere örnek oluyor 5 çocuğunu yufkacılıkla büyüten Öncül: 'Ben her sabah dükkanımı aynı heyecanla açıyorum çalışmaktan hiç bıkmadım. Çalışmaktan kimseye zarar gelmez ama işini doğru yapacaksın ve müşterilerin sana güvenecek o zaman zevk verir yaptığın iş'

Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Ahmet Öncül, çok sevdiği yufkacılık mesleğini 40 yıldır sürdürüyor. Öncül, iş disiplini ve çalışma azmiyle gençlere örnek gösteriliyor.

Genç yaşlarda köyünde çobanlık yapan Öncül, daha sonra maddi sıkıntılar yaşayınca ilçe merkezine taşınıp bir yufka dükkanı devraldı ve esnaflığa başladı. Çalışma azmiyle ve titizliğiyle ilçede örnek esnaf olarak gösterilen Öncül, ürettikleri ürünlerin pazarlamasını da kendi yapıyor.

İşlerini eşiyle yürüten Öncül, 20 yıldır yanında çalışan 3 personeliyle dükkanını her gün açık tutarak müşterilerine hizmet sunuyor. Öncül, işini severek yaptığını ve bir gün bile bıkkınlık yaşamadığını söyledi.

Sağlıklı kalmak ve başkaca alışkanlık edinmemek için emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ettiğini belirten Öncül, '5 çocuğumu bu dükkanla büyüttüm ve evlendirdim. Sabahları erkenden kalkıyorum hamuru yoğuruyorum, elemanlarımla beraber çalışıyoruz. Yufkaların satışını ve servisini ben yapıyorum. Tabii okuma yazma bilmeden esnaflık yapmak beni zorluyor ancak aklım yerinde çok şükür beceriyorum.' diye konuştu.

Öncül, 40 yıldır hiçbir müşterisinin isteğini geri çevirmediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Eskiden güven esasına dayalı bir esnaflık vardı hiç sıkıntı yaşamıyordum ancak şimdi zorlanıyorum, eskisi gibi esnaflık yok herkes birbirini kandırıyor. Ben müşterileri velinimet olarak görürüm onlar olmazsa biz ayakta olmayız. Ben 40 yıldır esnaf olarak ayaktaysam bunu çalışkanlığıma borçluyum, yoksa 100 kere batardım. Bir insanda esnaf geleneği yoksa, müşterilerini kandırır ve aldatır. O esnaf kısa sürede batar ve işlerini yürütemez. Ben her sabah dükkanımı aynı heyecanla açıyorum çalışmaktan hiç bıkmadım. Çalışmaktan kimseye zarar gelmez ama işini doğru yapacaksın ve müşterilerin sana güvenecek o zaman zevk verir yaptığın iş.'

Sebahat Öncül ise eşine her zaman destek olduğu vurgulayarak, 'Biz eşimle beraber bu dükkanı çeviriyoruz. İşçilerimizle birlik ve beraberlik içindeyiz, mutlu bir şekilde çalışıyoruz. Bu işi temizliğimizle ve çalışkanlığımızla 40 yıldır yürütüyoruz. Gelen müşteriler bizi takdir ediyor, temizliğimizi ve çalışkanlığımızı övüyorlar.' dedi.

- 20 yıldır yanında çalışıyor

İş yerinde 20 yıldır çalışan Sultan Altun da 'Bu dükkanı birlik beraberlik içinde döndürüyoruz. Birbirimizle iyi geçiniyoruz, mutluyuz. Çok şükür 20 yıldır buradayım emeğimin karşılığını hep aldım, Ahmet amca bize hep iyi davrandı, biz de ona iyi davrandık. Parası olmadığı zaman 'şu gün veririm' dedi verdi. Bizi hiç mağdur etmedi.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA