Afgan Sığınmacının Yeni Yılda Tek İsteği Böbrek Nakli

Afyonkarahisar'da zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Afgan Mohammad Jafari, 9 aylık hamile eşi ve iki çocuğuna daha iyi bir hayat sunabilmek için yeni yılda böbrek nakli ile sağlığına kavuşmayı umut ediyor.

Afyonkarahisar'da sığınmacı olarak çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Afgan Muhammed Jafari (35), eşi ve iki çocuğuna daha iyi bir hayat sunmak için yeni yılda uygun bir böbrek bulunarak organ nakli yapılmasını istiyor.

Jafari, 9 aylık hamile eşi Fatma (32), oğulları 14 yaşındaki Reza ve 11 yaşındaki Murtaza Jafari ile yaklaşık bir yıl önce geldiği Afyonkarahisar'da yaşam mücadelesi veriyor.

Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Jafari, Afganistan'ın Daykundi şehrinden Taliban baskısı nedeniyle ayrıldıklarını, İran üzerinden yürüyerek Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Önce Van'dan İstanbul'a, sonra Ankara'ya gittiklerini belirten Jafari, sığınmacı başvurusunun ardından Afyonkarahisar'a gönderildiklerini ifade etti.

Ülkelerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Jafari, şöyle devam etti:

'Taliban ne zaman gelecek bizi kaçıracak diye yaşıyorduk. Çocuklarımızı ne zaman alacaklar diye korkuyla günlerimiz geçiyordu. Orada çiftçilik yapıyorduk. Baskılara dayanamadık ve ailemle birlikte İran üzerinden yürüyerek Van'a geldik. 9 aydır Afyonkarahisar'da yaşıyoruz. Ben bir yıldır böbrek yetmezliği çekiyorum. Haftada 3 gün diyalize bağlanıyorum. Doktorlar çalışamayacağımı söylüyor.'

- Çocuklarım okula gidemiyordu

Jafari, Afyonkarahisar'a geldiklerinde eşinin bir süre çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Ev kirasını, elektrik ve su faturalarını ödemekte zorlandık. Eşim Fatma bir süre bazı işlerde çalıştı. Yaz aylarında meyve topladı, evlere temizliğe gitti. Hamile olduğu için şu an çalışamıyor. Komşularımız yemek getiriyor. Bazı hayırseverler gıda yardımında bulunuyor. Belediyenin kömür yardımı ile evimizi ısıtabiliyoruz. Afganistan'da korku dolu günler geçirdik. Çocuklarım okula gidemiyordu. Burada küçük oğlum ilkokula, diğeri ortaokula gidiyor. Türkiye'ye gelerek yeni bir hayata başladık. Buradaki hayatımızın daha sağlıklı ve umut dolu geçmesi için 2017 yılında uygun bir böbrek bulunarak organ nakli yapılmasını istiyorum. Türkiye'den Allah razı olsun, bize kucak açtı. Ancak 'ölürsem çocuklarım ne olur' diye düşünmeden edemiyorum.'

Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu öğrencisi Murtaza Jafari de okula gidebildiği için mutlu olduğunu, doktor olmayı çok istediğini anlattı.

Hamidiye Ortaokulunda eğitimine devam eden Reza Jafari ise bilim adamı olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Anne Fatma Jafari, Türkiye'de yeni bir hayata başladıklarını, doğacak bebeklerine Eylül adını vermeyi düşündüklerini aktardı.
Kaynak: AA