Kuzey İrlanda Hükümetindeki İstifa

Birleşik Krallık'ın Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Brokenshire: 'İstifanın erken seçimi beraberinde getirmesi ihtimalini kuvvetle muhtemel görüyoruz'.

Birleşik Krallık'ın Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Brokenshire, Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness'in istifasının ardından bölgede erken seçime gidilebileceğini söyledi.

Brokenshire, Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı McGuinness'in, kamu finansmanına ilişkin suçlamaları dikkate almayan Kuzey İrlanda Başbakanı Arlene Foster'a tepki olarak dün istifasını sunmasına ilişkin olarak bugün İngiliz Parlamentosuda milletvekillerini bilgilendirdi.

Londra'daki merkezi hükümetin Kuzey İrlanda'daki gelişmeleri 'son derece ciddiyetle' ele aldığını aktaran Brokenshire, Başbakan Foster'ın rolünün McGuinness'in istifasından etkileneceğini söyledi.

McGuinness'in istifasının erken seçimi beraberinde getirmesi ihtimalini, 'kuvvetle muhtemel gördüklerini' belirten Brokenshire ayrıca, hem Londra hem de İrlanda hükümetlerinin bölgedeki sorunun çözülmesine katkı yapmaya hazır olduğunu anımsattı.

James Brokenshire, istifa ve yeniden atama sürecinin mevcut yasalar çerçevesinde yürütüleceğini belirterek, sürece ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Brokenshire, 'Yönetimdeki partilere, mümkün olan desteği ve yardımı sağlamaya devam edeceğiz. Ancak, gerçekçi olmamız gerekiyor. Zaman azalıyor. Eğer soruna çözüm bulunamazsa o zaman erken seçim kaçınılmaz. Başbakan ve Başbakan Yardımcılığı görevleri McGuinness'in istifasını takip eden 7 gün içerisinde doldurulamazsa, o zaman meclis seçimine (Kuzey İrlanda Bölgesel Yönetiminin belirleneceği seçim) ilişkin tarihi belirlemek, sorumlu bakan olarak benim üzerime düşüyor.' diye konuştu.

Bu arada hem Britanya hem de İrlanda'daki yönetimler, bölgeyi ortak şekilde yöneten Sinn Fein ile Demokratik Birlik Partisinin (DUP) son gelişmeleri müzakere etmek üzere aynı masaya oturması için çağrılarını yineliyor.

Hükümette yer alan McGuinness'in Cumhuriyetçi Sinn Fein Partisi, istifanın ardından yeni bir ismi bir hafta içinde sunamazsa, Kuzey İrlanda Bölgesel Yönetimini belirlemek üzere yapılacak erken seçimin tarihini Birleşik Krallık'ın Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Brokenshire kararlaştıracak.

Kuzey İrlanda Başbakanı Arlene Foster kamu finansmanında hatalı uygulamaları olduğu yönündeki iddialar nedeniyle son dönemde artan bir şekilde istifa baskısı altındaydı. Ancak bölgesel hükümetin başbakanı geçen hafta verdiği bir röportajda istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Bölgesel hükümetin başbakan yardımcısı ve İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden McGuinness de Foster'ın istifa etmesini istiyordu. Foster'ın istifa etmeyeceğini açıklaması üzerine, McGuinness istifa kararını dün açıklamıştı.

Kuzey İrlanda, yıllar süren çatışmalardan sonra 1998’de varılan anlaşmadan bu yana birlik taraftarları ile cumhuriyetçilerin güç paylaşımına dayalı hükümetle yönetiliyor.
Kaynak: AA