Teleferikte 16 Saat Yardım Beklediler

Fransa ve İtalya sınırındaki Alp dağlarında iki zirveyi bir birine bağlayan teleferikte çıkan arıza nedeniyle 33 kişi geceyi teller üzerinde geçirdi.

Fransa ve İtalya arasında bulunan kış turizminin gözde merkezi Mont-Blanc'da tatilini geçiren turistler, korku dolu anlar yaşadı. Alp sıradağlarının geçtiği bölgenin en yüksek iki tepesini birbirine bağlayan teleferikte çıkan arıza nedeniyle 110 kişi mahsur kaldı. Yardım çalışmaları neticesinde 77 kişi tahliye edilirken, 33 kişi geceyi teleferik kabininde geçirmek zorunda kaldı.

Alp sıradağlarının İtalya ve Fransa sınırında birleştiği bölgedeki 3842 metre yüksekliğindeki Helbronner tepesini Aiguille du Midi tepesine bağlayan teleferik hattında dün öğleden sonra arıza tespit edildi. İçinde 110 yolcunun bulunduğu çok sayıda teleferik kabini arıza nedeniyle durdu ve uzun çabalar sonrası yeniden çalıştırılamadı.

Teleferik kablolarının bilinmeyen bir şekilde birbirine dolandığı açıklanırken, bölgeye ilk yardım ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Uzun çabalara rağmen teleferiğin yeniden çalıştırılması başarılamayınca yolcuların tahliyesine karar verildi. Fransa, İtalya ve İsviçre'den gelen 4 helikopter sayesinde 77 yolcu gece yarısına kadar kabinlerden alınarak güvenli bölgeye ulaştırıldı. Bazı kabinler ise helikopterler tarafından çekilerek karşı tarafa ulaştırıldı.

Aralarında 10 yaşında bir çocuğun da yer aldığı 33 turistin bulunduğu kabine müdahale edemeyen helikopterler, sabahın ilk ışıklarına kadar tahliye için bir çok girişimde bulundu fakat başarı sağlanamadı. 33 turistin 16 saatlik korkulu bekleyişi sabah saatlerine kadar sürdü. Yolcular sabah 07.00 sularında bölgeye yeniden gelen iki helikopter ile tahliye edildi. Gece boyunca tellerde asılı kalan yolcuların korku ve donma tehlikesi ile mücadele ettikleri açıklanırken, yetkililer tarafından sürekli psikolojik destek ve kurtarma çalışmalarına dair bilgilendirici telkinlerin verildiği bildirildi.

1950'li yıllarda hizmete açılan teleferik hattının yüksekliği 400 metreye kadar çıkan uçurumlardan geçtiği kaydedilirken, yolcuların gece boyunca kabinlerde bulunan battaniye, enerji gıdaları ve suyu kullandıkları belirtildi.

Yerel bir radyo kanalına konuşan yolcular, geceyi korku filmlerini aratmayacak bir şekilde geçirdiklerini, yetkililerin sürekli iletişim kurduğunu, bir jandarma görevlisinin helikopterle kabine girmeyi başardığını ve kendileriyle kaldığını aktardı.

Teleferiği işleten Panoramic Mont-Blanc şirketinin yetkilisi Mathieu Dechavanne, kurtarma çalışmalarına karanlık çökünce ara verdiklerini söyleyerek, 'Helikopter destekli tahliyeleri meteoroloji şartları ve karanlık nedeniyle riskli bularak sabahı bekleme kararı aldık. Sabah ilk işimiz de kabinlerde asılı kalan 33 turisti kurtarmak oldu.' dedi.

Kaynak: AA