Eğitimde etik projesi faaliyetlerine başladı

Sinop Spastik Çocuklar Derneği tarafından yürütülmekte olan Eğitimde Etik isimli Avrupa Birliği projesi faaliyetlerine başladı.

Eğitimde etik projesi faaliyetlerine başladı
Yolsuzluğun Önlenmesi ve Etiğin Teşviki hibe programı tarafından Avrupa Birliği kaynaklarınca finanse edilen projede 6 ilde öğretmenlere ve velilere yönelik çalıştaylar gerçekleştirilecek. Söz konusu çalıştayların okulların açılmasını takiben başlayacağını belirten proje koordinatörü Mustafa Hakan Tanyeri; bu konuda hazırlıklarının bitmek üzere olduğunu, eğitimler esnasında kullanılacak rehberlerin hazırlandığını belirtti. Tanyeri ayrıca basım aşamasında olan rehberlerin sadece eğitimlerde kullanılamayacağını, aynı zamanda yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında İl ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine sendikalara okullara dağıtılacağını söyledi. Proje kapsamında yapılan anket ve derinlemesine mülakata sonuçlarının eğitimde etik problemleri tespit etmede kendilerine çok yardımcı olduğunu söyleyen Tanyeri, anket ve derinlemesine mülakat sonuçlarının tüm proje eğitim ve çıktılarında kullanıldığını sözlerine ekledi.
Eğitimde etik projesi faaliyetlerine başladı
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen EĞİTİMDE ETİK projesi kapsamında Sinop Spastik Çocuklar Derneği tarafından yaptırılan Türkiye’de Eğitim Sektöründeki Etik Problemler Araştırması çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekti . %+ - 2,5’luk hata payı ile yapılan anketin çarpıcı sonuçları şu şekilde:

• Öğretmenlerin görev yaparken uymaları gereken etik kurallarla ilgili yasal düzenlemeden velilerin %83 ü, Öğrencilerin % 92,5 i, Öğretmenlerin ise 65,5 haberdar değil.
• Öğrencilerin % 35 i Öğretmenlerinin kendilerine karşı etik ihlallerde bulunduğunu söylüyor.
• Her beş öğretmenden biri etik kurallara uymadığını, her dört öğretmenden biri ise zaman zaman etik ihlaller yaptığı kabul ediyor.
• Öğretmenlerin % 67 si, eğitimde etik ihlaller olduğu söylüyor.
• Öğretmenlerin üçte biri velilerden etik dışı teklifler aldıklarını söylüyorlar.
• Velilerin % 14 ü çocuğunun dersi geçmesi için öğretmenlere hediye verebileceğini söylüyor ve % 45 i de hasta olmadığı halde çocuklarına sahte sağlık raporu aldıklarını kabul ediyor.
• Velilerin sadece beşte biri çocuklarına karşılaştıkları etik ihlalleri şikayet etmesi yönünde tavsiye verirken velilerin beşte dördü çocuklarına görmezden gelmeyi tavsiye ediyor.
• Öğretmenlerin %58,4 mobinge maruz kaldıklarını belirtirken mobingin en önemli sebepleri cinsiyet ayrımcılığı, inanç ve mezhepsel ayrımcılık ve siyasi baskılar olduğunu belirtiyorlar.
• Öğrencilerin % 35 i etik ihlalle karşılaştığını söylerken ihlal konularının başında öğrenciler arası ayrımcılık, cinsiyet ayrımcılığı ve başarı düzeyine göre ayrımcılık geliyor
• Her bin öğrenciden yedisi öğretmenlerin her bin çocuktan dokuzu ise okul idarecilerinin cinsel taciz yoluyla etik ihlalde bulunduğunu söylüyor.
• Öğretmenlerin % 70 i idarecilerin “ehliyet ve başarı kriterine” göre seçilmediğini düşünüyor.
• Öğretmenlerin sadece %13 ü etik ihlal yapan bir meslektaşını şikayet edeceğini söylüyor.
• Her yüz öğrenciden 45 i sözlü,9,9 fiziksel şiddet görüyor, ancak notlarının düşürülmesi, ailesinin başının belaya girmesi ve okuldan atılmak gibi korkular sebebiyle şikayette bulunmuyorlar.

Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren proje koordinatörü Mustafa Hakan TANYERİ; araştırma sonuçlarının, eğitim sektöründeki etik algısının diğer sektörlerden daha iyi durumda olduğunu gösterdiğini ancak yine de eğitimde etik alnında ciddi sorunlar olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Araştırmanın Milli Eğitim bakanlığı ve diğer politika yapıcılar tarafından incelenerek eğitim sektöründeki etik problemlerin tespit edilebileceğini belirtti.