Tunus'ta Petrofac Şirketi Grevleri

Karkana adasında petrol ve gaz çıkaran İngiliz Petrofac şirketindeki grev sona erdi.

Hükümet ile protestocular arasında varılan anlaşma sonucunda Karkana adasında petrol ve gaz çıkaran İngiliz Petrofac şirketinin yeniden faaliyete geçeceği bildirildi.

Tunus Sosyal İşler Bakanı Muhammed Trabulsi, yaptığı açıklamada, Karkana adasında Petrofac şirketinin faaliyetlerine engel olan tüm sorunların, işçi ve protestocularla imzalanan anlaşmayla ortadan kaldırıldığını söyledi.

Trabulsi, varılan anlaşma gereği Karkana adasında yaşayan 266 işsiz vatandaşın hükümet tarafından işe alınacağını dile getirdi.

Ayrıca Karkana adasında 1 milyon dolar sermayeli hizmet şirketi kurulmasına karar verildiğini belirten Trabulsi, 'Bu şirket sayesinde adadaki çok sayıda işsize istihdam sağlanacak.' dedi.

Adada faaliyet gösteren Petrofac şirketinin kapanma kararı aldığını dün açıklamasının ardından hükümet yetkilileriyle protestocular arasında yoğun görüşme trafiği yaşandı.

Karkana adası İşsizler Birliği Koordinatörü Ahmed Süveysi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Petrofac şirketiyle varılan anlaşmanın kısmi olmasına rağmen uygulanırsa olumlu olacağını belirterek, 'Böylece şirketin çalışmalarına devam etmesine izin vereceğiz.' diye konuştu.

Tunus'un Akdeniz açıklarında 32 kilometre uzaklıktaki Karkana adasında petrol ve gaz çıkaran İngiliz Petrofac şirketi, ülkenin gaz ihtiyacının yüzde 13'ünü karşılıyor.

Enerji ve Madencilik Bakanı Hale Şeyh Ruhu, daha önce konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, söz konusu üretimin durmasından dolayı günlük 200 bin dolarlık zararın yaşandığına dikkati çekmişti.

Adadaki petrol ve gaz üretiminin yüzde 55'ine Tunus devleti sahipken, Petrofac şirketi yüzde 45'lik hisseyi elinde bulunduruyor.

Yaklaşık 8 aydır sürdüğü belirtilen grevlerde işçiler sosyal haklardan mahrum olduklarını ve adada yaşayan işsiz gençlerin de işe alınması gerektiğini belirterek, protestolar düzenlemişti.

Son olarak geçen nisan ayında düzenlenen oturma eylemleri ve protestolarda, üretilen petrol ve gazın adadan çıkışına engel olmasından dolayı işçiler ve adada yaşayan işsizlerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.
Kaynak: AA