Kapatılan Üniversitelerin Öğrencileri, Kayıtlarını 26-28 Eylül'de Yapacak

Kapatılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri, 2628 Eylül'de kayıtlarını tamamlayacak 20162017 eğitim öğretim yılı güz dönemi için kayıt yaptıracak öğrenciler, güz dönemi final sınavına kadar yatırabilecek Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumu öğrencilerinden ÖSYM tarafından yerleştirme işlemi tamamlanmadan diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapan veya 2016 ÖSYS sonucuna göre yerleştiği programa kayıt yaptıran öğrenciler, ekayıt yaptıramayacak Bu öğrenciler halen kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan yatay geçişlerini veya yeni kayıtlarını iptal ettirerek yerleşmiş oldukları yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırabilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kapatılan vakıf üniversitesi öğrencilerinin 26-28 Eylül'de kayıt yaptıracağını bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 667 Karar Sayılı 'Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatılan vakıf yükseköğretimkurumlarındaki öğrenciler, üniversitelere ÖSYM tarafındanyerleştirildi. Bu öğrenciler, 26-28 Eylül'de e-kayıt yaptıracak veya ilgili yükseköğretim kurumlarına başvurarak kayıtlarını tamamlayacak.

Kapatılan vakıf üniversitelerininöğrencilerinden ÖSYM tarafından yerleştirme işlemi tamamlanmadan diğeryükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapan veya 2016 ÖSYS sonucuna göreyerleştiği programa kaydolan öğrenciler, e-kayıt yaptıramayacak. Buöğrenciler, halen kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan yatay geçişlerini veyayeni kayıtlarını iptal ettirerek yerleşmiş oldukları yükseköğretim kurumunakayıt yaptırabilecek.

2016-2017 eğitim öğretim döneminin debaşladığı dikkate alınarak bu öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarına özelöğrenci olarak başvuruları, 26-29 Eylül'de alınacak. İntibak süreci de bu aşamada gerçekleştirilecek ve 3 Ekim'de ilan edilecek.

Öğrenciler, özel öğrenci olabilmek için sadecebir yükseköğretim kurumuna başvuru yapabilecek. Özel öğrencilik statüsü sadece kapatılanüniversitenin bulunduğu ilde olabileceği gibi Türkiye'nin herhangi bir yükseköğretimkurumunda da olabilecek. Kapatılan vakıf üniversitesinin bazı programları kapatıldığı ilde sadecekapatılan üniversite de bulunuyorsa koordinatör üniversitede programaçılacak ve öğrenciler bu programa merkezi yerleştirme sonrası, özel öğrenciolarak katılabilecek.

Kapatılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri, ilgili üniversitenin bulunduğu ilde özel öğrenci olarak yükseköğretimkurumlarında eğitim alabilmek için taleplerini tercihleriyle koordinatör üniversiteyeiletecek.

Kapatılan vakıf üniversitesininbulunduğu ilin dışında, özel öğrenci olma talepleri Ankara'daki programlar için Yıldırım Beyazıt Üniversitesine, İstanbul'daki programlar için İstanbul Üniversitesine, İzmir'deki programlar için İzmir KatipÇelebi Üniversitesine yapılacak.

Diğer illerdeki yükseköğretim kurumlarındaki özel öğrencilik talepleri ilgili üniversitenin kendisine yapılacak. Kapatılan üniversitenin öğrencilerinin o ildemutlaka özel öğrenci statüsü bulabileceği birden fazla yükseköğretim kurumubulunması koşuluyla özel öğrencilikte kontenjan sınırı bulunacak ancak o ildetek üniversite varsa bu duruma kontenjan uygulanmayacak ve gerektiğinde eksınıf açılabilecek.

Yerleştirme sürecinde veya özel öğrencilikdurumunda derslerin transferi ve intibakında programın müfredatı esaslı değilprogram yeterlilikleri esas alınacak. Öğrencinin daha öncealdığı ve başarılı olduğu tüm dersler kredilerle birlikte sayılarakintibakı yapılacak ve mezuniyet için gerekli olan asgari AKTS kredisi (önlisans: 120 AKTS, lisans: 240 AKTS, diş hekimliği: 300 AKTS, tıp: 360 AKTS)dikkate alınarak alması gereken dersler belirlenecek.

Öğrencinin yerleştirildiği üniversite dışında başka bir üniversitede özel öğrenci olarak eğitimedevam etmesi durumunda programa intibakı özel öğrenci olarak eğitim alacağıyükseköğretim kurumu tarafından yapılacak. Öğrencinin daha önce aldığı ve başarılıolduğu tüm dersler kredileri ile birlikte sayılarak intibakı yapılacak vemezuniyet için gerekli olan asgari AKTS kredisi (ön lisans: 120 AKTS, lisans:240 AKTS, diş hekimliği: 300 AKTS, tıp: 360 AKTS) dikkate alınarak almasıgereken dersler belirlenecek.

Öğrencinin özel öğrenci olarak eğitim aldığıyükseköğretim kurumunda eğitimini başarı ile tamamlayarak mezuniyeti hak etmesidurumunda yerleştiği üniversite tarafından herhangi bir intibakişlemi yapılmadan diploması düzenlenecek.

Kapatılan yükseköğretim kurumu öğrencilerinden KHK kapsamında ÖSYM tarafındanyerleştirilmeyen, mevcut mevzuata göre yatay geçiş yapan öğrenciler, KHK Uygulama Esasları kapsamındaki özel öğrenci statüsünden faydalanamayacak.

Kapatılanvakıf yükseköğretim kurumlarına kayıtlı olan ve tüm derslerini alarak mezunaşamasına gelmiş ancak başarısızlık nedeniyle mezun olamayan öğrencilerintekrar derse devam zorunlulukları bulunmadığı da dikkate alınarak bu öğrenciler başarısız olduğu derslere ilişkin sınavlara koordinatör üniversitesindegirerek mezuniyeti hak etmesi durumunda koordinatör üniversitesi tarafındandiploma düzenlenecek. Mezun duruma gelmiş staj, ek sınav, not yükseltme ve benzeri durumdaki öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmiş, hattakayıtlarını yaptırmış olsalar dahi bu işlem iptal edilerek tekrar koordinatör üniversitelerine iadeedilecek.

Tekemmüleden diploma ve diploma yerine geçen belgelerin düzenlenmesi, koordinatöryükseköğretim kurumu tarafından gerçekleştirilecek. Bu süreçte diploma veya diploma yerine geçen belgelerinimzalı olarak hazır olması halinde öğrencilere bu diplomaları verilecek, hazır olmaması durumunda ise diploma öğrencininyerleştirildiği üniversite tarafındandüzenlenecek.

- Kayıt ücreti güz dönemi final sınavına kadar

667sayılı KHK uyarınca üniversitelere 2016-2017 eğitim öğretim yılı güzdönemi için kayıt yaptıracak öğrencilerden, eğitim öğretim sürecinebir an önce başlayabilmeleri, daha fazla zaman kaybetmemeleri, koordinatörüniversitelerdeki bilgi ve belgelerin yükseköğretim kurumlarına aktarılması ilegerekli evrakların ve belgelerin bu işlemler sırasında sağlanabilmesine deimkan vermek üzere, kayıt esnasında öğrenim ücreti alınmayacak. Öğrenim ücretleri, güz dönemi final sınavınakadar tahsil edilebilecek.

KHKkapsamındaki merkezi yerleştirme yapılan öğrencilerde, özel öğrencilikte, o dönemde ders almasına ilişkin üniversitenin kendi öğrencileri ile ilgilikurallara göre işlem yapılacak, mevcut yönetmelikteki özel öğrenciler gibi buöğrenciler için kısıtlama getiren ders alma limiti konulamayacak.

Kapatılanvakıf yükseköğretim kurumlarında çift anadal, yan dal yapan öğrencilerin bueğitimlerine devam edip etmeyeceklerine yerleştirildikleri üniversitelerde devam edecekleri için yerleştikleri yükseköğretim kurumu; özelöğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam edecekler içinözel öğrenci olarak eğitim alınacak yükseköğretim kurumu mevcut mevzuatına göredeğerlendirme yaparak, öğrencilere bildirecek. Söz konusu KHK'nin çıktığıtarihte mezun olup sadece çift anadal eğitimine devam eden öğrenciler içinkoordinatör üniversiteleri tarafından bu eğitim verilecek. Ancak,koordinatör üniversiteler çift anadal eğitimine ilişkin dersleri ve esaslarıkendileri belirleyebilecek.

Öğrencininyerleştirildiği üniversitede KHK kapsamında bursluluk ve ücret durumunu devamedecek, özel öğrenci olarak devam ettiğikuruma bir ödeme yapmayacak. Bu üniversitelere ödemeler, YÖK'ün belirleyeceğiusul ve esaslar kapsamında iki yükseköğretim kurumu arasındagerçekleştirilecek. Kapatılanvakıf üniversitelerindeki öğrencilerin ÖSYM tarafından merkezi olarakyerleştirilmesi nedeniyle 2017'de ÖSYS’ye başvurmaları durumundaortaöğretim başarı puanlarına uygulanan katsayı bu yerleştirme işlemi nedeniyleortaöğretim başarı puanı yarıya indirmeyecek. Öğrencininikinci öğretim programına yerleşmiş olması durumunda da mevcut burslulukdurumu devam edecek.

- Tekrar hazırlık okumayacaklar

Kapatılanüniversitede eğitim dili İngilizce olan programda okuyan öğrenci, yerleştirmesonrasında yine İngilizce eğitim-öğretim yapan programa geçmesi durumunda,tekrar hazırlık sınıfında okumayacak ve öncekiüniversitesinde okuduğu hazırlık sınıfı geçerli sayılacak.

Öğretim dili Türkçeprogramlarda kayıtlı olan ve öğretim dili en az yüzde 30 veya tamamen yabancı dilolan programlara yerleşen öğrencilerin yerleştikleri yükseköğretim kurumutarafından aranan yabancı dil düzeyini sağlamaları gerekiyor. Buöğrencilere, üniversitelerce istenen belgeleri ibrazedememeleri durumunda yabancı dildüzeyini belirlemek üzere sınav yapılacak.

Türkçe dilinde eğitim yapan programda okuyan öğrencininyerleştirme sonrasında yabancı dilde eğitim yapan programa geçmesidurumunda, dil yetkinliğiniyerleştirildiği üniversitenin koşullarına göre başarı ile tamamladıktan sonra eğitimineintibak ettirilecek ve dil farkı nedeni ile önceki yıllardaki almış olduğudersler tekrar aldırılmayacak.

- Yerleşme süreci tamamlanıncaya kadar devam şartı aranmayacak

KHKile kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında öğrenciyken yerleştirmesiyapılan veya özel öğrenci olarak devam edeceği yükseköğretim kurumunda yerleştirmeve kayıt sürecine bağlı gecikmeler nedeniyle öğrencilerin devamsızlıkdurumlarının kayıt süreçleri tamamlanıp eğitime başladıkları tarih itibariyledeğerlendirilecek. Yerleşme süreci tamamlanıncaya kadar olan sürede buöğrenciler için devam şartı aranmayacak.

Kararnameye göre yerleşen öğrenciler, ücretlerini ilk 3 taksidini güzdöneminde diğer taksitleri bahar döneminde olmak üzere 6 eşit taksitteödeyecek.

Bir sonraki eğitim öğretim dönemi için öğrenim ücretlerini peşin olaraködeyenler bu belgelerini ilgili üniversiteye ibraz etmeleri durumundaayrıca ilgili akademik yıl için öğrenim ücreti ödemeyecek.

Kararnameye göre yerleşen öğrencilerden kapatılan vakıf üniversitesi öğrencinin yerleştiği yıla ait ÖSYS kılavuzunda özel koşul ve açıklamalar kısmında herhangi bir hüküm yoksailgili programa ait 2015-2016 eğitim öğretim yılı için ödemiş oldukları öğrenimücretine TÜFE oranının uygulanması ile bulunacak tutarı, yerleştirildikleriüniversiteye ödeyeceklerdir. Yükseköğretim kurumları buuygulamanın dışında öğrenciler için ayrı ücret miktarları belirlemeyecek.

Yerleştirme sonrasında veya özel öğrencilik sürecinde başarısızlıktandeğil ancak intibaktan kaynaklanan 1 yıllık süre uzatımı olması durumunda busüre içinde bursluluk ve eğitim-öğretim ücreti ödenmeyecektir. İntibaktandolayı uzayan süre nedeniyle kullanılan 1 yıllık süre sonunda öğrencinin mezunolamaması durumunda bu süreden sonraki dönemler için eğitim-öğretim ücretininkapatılan vakıf üniversitesinin yıllık eğitim-öğretim miktarının, TÜFEartışları sonrası miktarı olarak belirlenecek.

Şehit ve gazi yakınları ile engelli öğrenciler, eski üniversitelerinde kendilerine muafiyet uygulandığına dair belgeleri ibraz etmeleri halinde yerleştirildikleriüniversitelerde aynı uygulamadan yararlanabilecek.

Kapatılan üniversitelerde kayıtlı öğrenciler,mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gerekenücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecekleri her ne kadar 667sayılı KHK’a göre hüküm altına alınmış olsa da buöğrencilerin ilgili hüküm gereği ÖğrenciSeçme Yerleştirme Sistemi Kılavuzunda belirtilen süreler sonunda mezun olamamalarıhalinde programa ait öğrenim ücretinin tamamı tahsil edilecek.

Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilere yerleştirildikleriyıla ait ÖSYS kılavuzunda özelkoşul ve açıklamalar kapsamında normal öğrenimsüreleri boyunca sabit ödeme garantisi verilen öğrencilerden bu durumlarınıbelgelendirmeleri kaydıyla öğrenim ücreti aynı şekilde tahsil edilecek.

Türkçe eğitim öğretim yapan programdan, öğrencinin kendi isteği ile yabancıdilde eğitim yapan programa geçiş yapması halinde hazırlık sınıfı için, kapatılanvakıf yükseköğretim kurumunda ilgili programa ait öğrenim ücretinin tamamınıödeyecek.
Kaynak: AA