Türk Müteahhitlerden Kuveyt Atağı

TürkiyeKuveyt İş Konseyi Başkanı Ekşi: 'Kuveyt'te 2020'ye kadarki süreçte 150 milyar dolara yakın altyapı ve üst yapı projesi var. Bunların hepsi Türk müteahhitlerinin yapabileceği işler' 'Şu ana kadar 6,5 milyar dolarlık işin imzası atılmış. Türk şirketlerinin 2020'ye kadar 10 milyar dolarlık proje daha üstleneceğine inanıyoruz. Yani şu ana kadar aldığımız işi 2 katına çıkaracağız' Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir: 'Türk firmalarının 150 milyar dolarlık iş potansiyelinden 2020'ye kadar en az 40 milyar dolarını üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu, kaybettiğimiz pazarların yerine geçebilir. Bize iyi bakan Kuveyt pazarında daha fazla iş üstleneceğiz'

UĞUR ASLANHAN - Yatırım planı çerçevesinde 2020 yılına kadar altyapı, üst yapı, petrokimya, sağlık ve ulaştırma gibi alanlarda 150 milyar dolarlık yatırım öngören Kuveyt'te, Türk müteahhitlik firmalarının üstleneceği proje sayısının önümüzdeki dönemde artması bekleniyor.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın, Kuveyt'teki temasları sırasında önceki gün yaptığı açıklamada, Kuveyt'in 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde aşağı yukarı 150 milyar dolarlık proje stoku bulunduğunu ve 523 mega proje gerçekleştirmeyi planladığını açıklaması, Türk iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk firmalarının daha önce Kuveyt'te büyük iş alma imkanı bulunmadığını ve fiyatların düşük olduğunu söyledi.

Ekşi, Limak İnşaat'ın bu yıl Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası inşaatı için açılan ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle kazanması ve STFA İnşaat'ın liman ihalesini almasından sonra Türk müteahhitlik firmalarının bu ülkeye gelmeye başladığını ifade ederek, '2020'ye kadarlık olan süreçte 150 milyar dolara yakın altyapı ve üst yapı projesi var. Bunların hepsi Türk müteahhitlerinin yapabileceği işler.' diye konuştu.

- 'Şu ana kadar aldığımız proje tutarını iki katına çıkartacağız'

İbrahim Ekşi, Türk firmalarının Kuveyt'te şu ana kadar 6,5 milyar dolar değerinde 30 proje üstlendiğini, bu projelerin 2014'ten sonra alınmaya başlandığını, sadece 400 milyon dolarlık kısmının önceki tarihlerde alındığını belirterek, 'Şu ana kadar 6,5 milyar dolarlık işin imzası atılmış. Türk şirketlerinin 2020'ye kadar 10 milyar dolarlık proje daha üstleneceğine inanıyoruz.' dedi.

Kuveyt'e girmenin zor olduğunu, ancak ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerinin işini iyi yapması halinde yeni projeler üstleneceğini ifade eden Ekşi, kendi şirketinin ilk projesini yaptığını ve burada kalmaya devam edeceklerini bildirdi.

Türk müteahhitlerin üstleneceği projelerin 2020'ye kadar 16,5 milyar dolara ulaşacağı öngörüsünde bulunan Ekşi, 'Şu ana kadar aldığımız işi 2 katına çıkaracağız. İlişkilerimiz gayet güzel gidiyor. Bu konuda müteahhitlerimiz atağa geçiyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Türk şirketlerinin ihalelerde ön sıralarda yer aldığını görüyoruz'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası inşaatı için açılan ihaleyi 4,3 milyar dolarla kazandıklarını hatırlatırken, bunun Türk müteahhitlerinin yurt dışında aldığı en yüksek tutarlı proje olduğunu söyledi.

Özdemir, Kuveyt'in 2020'ye kadar yapmayı planladığı 150 milyar dolarlık projelerin müteahhitlik firmalarının iştahını kabarttığını ifade ederek, Limak'ın Kuveyt'te 3 büyük proje üstlendiğini ve bunların devam ettiğini bildirdi. Kuveyt Havalimanı'ndaki işlerine de başladıklarını belirten Özdemir, 'Bundan sonra da Türk firmaları burada projeler üstlenecek. Şu anda Türk şirketlerinin büyük ihalelere girdiğini ve bu ihalelerde ön sıralarda yer aldığını görüyoruz.' diye konuştu.

Kuveyt'in Türkiye için büyük bir pazar olduğunu, Kuveytli yetkililerin Türkiye'ye ve Türk şirketlerine çok olumlu baktığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

'Bizlerin de buralara daha fazla gelmesi gerekiyor, daha çok üst düzey ziyaretlerde bulunmalıyız. Türkiye Müteahhhtler Birliği, ticaret odaları Kuveyt'e daha fazla ilgi göstermeli. Türk firmaları, Kuveyt'te her ihaleye giriyor ve ihalelerde ön sıralarda yer alıyor. Kimisinde birinci, kimisinde ikinci sırada yer alıyoruz. Buraya önem vermeliyiz.'

Üstlendikleri havalimanı inşasını en iyi şekilde yapmak istediklerini belirten Özdemir, daha çok şirketin bu ülkeye gelmesini istediklerini kaydetti.

Özdemir, 'Türk firmalarının 150 milyar dolarlık iş potansiyelinden 2020'ye kadar en az 40 milyar dolarını üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz bu 40 milyar dolarlık portföyü alabilirsek bizim için önemli bir aşama olur. Bu, kaybettiğimiz pazarların yerine geçebilir. Irak ve Libya'da artık büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bize iyi bakan Kuveyt pazarında daha fazla iş üstleneceğiz.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA