Mobil Hamurcu 'Abdil Usta' Minibüsü İle Yollarda

İçel'in Aydıncık ilçesinde yaşayan Abdil Asilkan, hamur yoğurma makinesi monte ettirdiği minibüsü ile 3 yıldır ekmek yapacak ev kadınlarına 'mobil' hizmet veriyor Emekli fırıncı Asilkan: 'Yaylalara da çıkıyorum. Hizmette sınır yok. Müşterilerim de bu durumdan oldukça memnun' Ev hanımı Lütfiye Öz: 'Bu hizmet özellikle yaşlılar için çok iyi oldu'

MEHMET ÇETİN - İçel'in Aydıncık ilçesinde yaşayan Abdil Asilkan, minibüsüne monte ettirdiği hamur yoğurma makinesiyle 3 yıldır evlere gidip ekmek yapmak isteyenlerin işlerini kolaylaştırıyor.

Kentlerde yaşayanların büyük bölümü ekmeklerini hazır alırken, özellikle küçük yerleşim birimleri ve kırsal kesimlerdeki birçok aile hala ekmeğini evde yapıyor. Pişirilen ekmeğin ismi ve şekli, yöreden yöreye değişse de yapım aşaması birbirine benziyor.

Ekmek yapmak için unun su ile karıştırılıp hamura dönüştürülmesi, kalabalık ailelerde ev hanımları için oldukça zahmetli bir iş. Bu zorlukları bilen emekli fırıncı Abdil Asilkan, ev hanımlarına yardımcı olmak için 3 yıl önce 'Alo Hamurcu Abdil Usta' hattını kurdu. Asilkan, minibüsüne monte ettirdiği hamur makinesi ile evlere giderek ekmek yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.

Asilkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar aşçı ve fırıncı olarak çalıştıktan sonra emekli olduğunu söyledi.

Emekli olunca insanlara yine mesleğiyle ilgili yardımcı olmak amacıyla 'mobil hamur yoğurma hizmeti' sunmaya karar verdiğini anlatan Asilkan, 'Fırıncı olduğum için hamur yoğurmanın zorluğunu biliyorum. Buralarda herkes ekmeğini evde kendisi yapar. Birkaç kilo un değil ki. Bir ekmek yapmaya başladılar mı bunu 20 gün, bir ay tüketiyorlar. Bir yoğurmada 50 kilo un kullananlar var. Bu kadar unu, hamur yapmak oldukça zor.' diye konuştu.

- 'Yaylalara da çıkıyorum'

Minibüsüne hamur yoğurma makinesi monte ettirdiğini dile getiren Asilkan, şunları kaydetti:

'Aracımın üstüne ismimi, telefon numaramı da yazdırdım. Hamur yoğurtmak isteyen beni telefonla arıyor. Hemen oraya gidiyorum. Unu alıp, aracın içinde istedikleri kıvamda yoğuruyor, teslim ediyorum. Burası deniz kenarında ama insanların geçim kaynağı tarım. O yüzden kışın seracılıkla uğraşıp, yazın yaylalara gidiyorlar. Yaylalara da çıkıyorum. Hizmette sınır yok. Müşterilerim de bu durumdan oldukça memnun. 'Allah razı olsun' diyorlar. Herhalde bu işi mobil olarak Türkiye'de benden başka yapan yok. Ben araştırdım, duymadım. Günde 100-150 kilogram hamur yoğuruyorum. Çok fazla bir kazancı yok ama insanlara yardımcı olduğum için mutlu oluyorum.'

- 'Özellikle yaşlılar için çok iyi oldu'

Ev kadını 75 yaşındaki Lütfiye Öz, hamur yoğurma hizmetinden çok memnun olduğunu belirterek, 'Bu hizmet özellikle yaşlılar için çok iyi oldu. Bakkaldan aldığımız ekmeği tüketemiyoruz. Hamur yoğurmak da zor geliyordu. Yaşlı olan, hasta olan, ağrısı olan ustayı arıyor, hamurunu yoğurtuyor. Ustanın yoğurduğu hamurla artık etmek atmak daha kolay. Tam istediğimiz gibi hazırlıyor. Allah ondan razı olsun.' ifadelerini kullandı.

Komşuları ile ekmek yapan Cennet Öz ise Abdil Usta'ya hazırlattığı hamurdan yufka pişirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

'Kalabalık aileyiz. İş sezonu geliyor. Her gün ekmek atamayız. Böyle birkaç komşu bir araya gelip ekmek atıyoruz. Bu ekmeği bir ay tüketiriz. Hamur yoğurmak çok zor. Ustayı telefonla çağırdık. Geldi ve hamurumuzu yoğurdu. Hamuru ona yoğurtmasaydık, şimdi hala hamurla uğraşır olacaktık. Çok iyi oldu. Artık ekmek atmaktan korkmuyoruz.'
Kaynak: AA