Başsavcı Topuz Açıklaması Tarihe Tanıklık Ediyoruz

Muğla’da Adli yıl açılışı için Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi. Törene Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Ağır Ceza ve Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam, Muğla Barosu başkanı Cumhur Uzun, savcılar ve hakimler ile Baro üyesi avukatlar katıldı.

Başsavcı Topuz Açıklaması Tarihe Tanıklık Ediyoruz
“TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ”

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin olağanüstü günlerden geçtiğini belirtti.

Topuz, “Adeta tarihe tanıklık ediyoruz. 15 Temmuz akşam saatlerinde başlayan ve devam eden bir kısım askeri personel ve kamu görevlisinin iştiraki ile ortaya çıkan ve Gazi meclisin bombalanmasından tutun, sivillerin topluca katledilmesine kadar devam eden, ilimizde de Sayın Cumhurbaşkanımıza suikast girişimi şeklinde gerçekleşen, Türkiye Cumhuriyeti anayasasını ortadan kaldırmaya ve hükümetin görevlerini sona erdirmeye yönelik Türk Ceza Kanunu’nda da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirir suçlar işlendi. 15 Temmuz gecesini Ağır Ceza ve Adalet Komisyonu Başkanımız Bilal Saydam ile birlikte valilikte geçirdik. Bütün tedbirlerin ve yargı tedbirlerinin alınması konusunda Kolluk kuvvetlerine gerekli talimatları bizzat bizler verdik. Talimatlar kapsamında zor kullanma ve silah kullanma dahil İl Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanına bizzat kendim yazılı emir verebileceğimi ifade ettim. Soruşturmaları da o gün itibari ile başladık” dedi.

ETKİN PİŞMANLIK YASASI

Başsavcı Topuz, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı FETÖ/PDY soruşturması kapsamında etkin pişmanlık yasası ile ilgili ilk yaptığı açıklamada soruşturmanın iki ana omurgasının bulunduğunun altını çizerek, “Birincisi, 15 Temmuz ve devamında süregelen darbe teşebbüsü ile ilgili ceza kanununun 309 ve devamı maddelerden teşekkül eden darbe soruşturması, ikincisi ise bu darbe ile ilgili ilişiği olduğu değerlendirilmeyen, ancak Fetullahçı Terör Örgütü ile bağlantısı olduğu anlaşılan terör örgütü mensupları ile ilgili TCK’nın 314. Maddesi kapsamındaki suçlar. Bu terör örgütü faaliyeti kapsamında suç işlemeye karışmamış örgüt mensuplarının pişmanlık göstererek tekrar Başsavcılıklarımıza müracaat etmeye davet ediyorum. Etkin Pişmanlık hükümleri kapsamında ‘pişmanlık duyduk’ derseler ise ceza almama durumu da söz konusu olmaktadır” dedi.

SAVCILARA VE HAKİMLERE TEŞEKKÜR

15 Temmuz darbe girişimi sürecinin başlamasından itibaren Cumhuriyet Savcılarının olağanüstü bir özveri gösterdiklerini belirten Topuz, “Savcılarımız bu süreçte mesai mefhumu gözetmeksizin terör örgütüne yönelik soruşturmaların yerine getirilmesi için titizlikle çalışmalarını yürütüyorlar. Bu arkadaşlarıma üstün gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Savcılarımızın yürüttüğü soruşturmalar kapsamında karar veren hakim arkadaşlarımız da o savcılarımız kadar emek verdiler” dedi.

“SORUŞTURMA SAYIMIZ 300, ŞÜPHELİ SAYISI BİNE ULAŞTI’

15 Temmuz öncesi FETÖ/PDY soruşturması kapsamında bir soruşturma bulunduğunu belirten Topuz, “Şu anda soruşturma sayımız 300’ü geçmiş durumda. Şüpheli sayımız da yaklaşık Bin kişiye ulaştı. Tutuklu sayımız 151 kişi. Bunların bir kısmı tutuklanıp diğer illere gönderildi. Bunun yanında 100’ün üzerinde adli kontrole başvurduklarımız var. Darbe teşebbüsüne bulunanların dışındakiler Muğla’daki Ceza İnfaz kurumlarımızda tutuluyor” dedi.

ADLİYE BİNASI YETERSİZ

Başsavcı Necip Topuz, 15 Temmuz sonrası FETÖ/PDY soruşturmasını üç savcı ile birlikte yürüttüklerini söyledi.

Topuz, “Bu sayı bizim için Muğla ölçeğinde üstesinden gelemeyeceğimiz bir sayı. Çünkü daha önce rutin çalışmaları 9 savcımız ile idame ettirirken, üçünü FETÖ/PDY soruşturmasına ayırmak durumunda kaldık. Bunun giderilmesi konusunda HSYK’ya talepte bulunduk. Muğla’ya yaz kararnamesi ile atandım. Geldiğimde ilk gördüğüm adliye hizmet binasının son derece yetersiz olduğunu fark ettim. İdari yargı ve icra daireleri mevcut binanın dışında olmasına rağmen şu andaki mevcut birimler ile birlikte bile hizmet vermekte çok zorlanıyoruz. Bu konunun da çözümüne yönelik çalışmalar yapacağız” dedi.

“SAHTE DELİLLER ÜRETMEYECEĞİZ”

Muğla Ağır Ceza ve Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam ise 15 Temmuz darbe kalkışmasında en büyük etkinin yargı camiasında oluştuğunu söyledi.

Saydam, “Bu süreçte iş gücümüzün katlanarak artacağını biliyoruz. Bunun üstesinden elbirliği gelebileceğimizi biliyoruz. Bizler geçmişte bu örgüt mensuplarının yaptığı gibi hak yemeyeceğiz, sahte deliller üretmeyeceğiz, mağduriyetler yaratmayacağız. Gerçek deliler ile gerçek suçluyu ayırt ederek yargılama yapacağımıza inanıyoruz. Gelecek adli yılın her açıdan temizlenmiş, arınmış ve daha aydınlık bir şekilde karşılamayı umut ediyorum” dedi.

“DARBE KALKIŞMASININ TÜM YÜKÜ YARGIDA”

Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, 15 Temmuz gecesinde Türk milletinin yüreğini ortaya koyarak, halka rağmen hiçbir şeyin olamayacağını hem dünyaya, hem de kalkışmacı hainlere açıkça gösterdiğini söyledi.

Uzun, “Darbenin gerçekleşmesi durumunda neler olabileceğini herkesi bir dakikalığına düşünmesini istiyorum. Çünkü ne kadar büyük bir işin başarıldığı derhal görülecektir. Bu hain darbe kalkışmasının tüm yükü ilk günden itibaren mensubu olduğum yargının üstüne yıkılmış bulunmaktadır. 15 Temmuz’dan bu güne kadar tüm yargı mensupları gece gündüz demeden sorumluğunu n ve üstüne düşen yükümlülüğün farkında olarak var gücü ile ve büyük bir özveri ile görev yapmaktadırlar. Geride kalan dönemde tatil değil, neredeyse 7/24 mesai yapmışlardır. Bundan sonra tüm gözler yargının üstünde olacak ve çok büyük bir görev üstlenecektir. Suçlu ile suçsuzun çok net ayrıştırıldığı yargılama sürecinin yaşaması halinde yargımız son yıllarda kaybettiği itibarı yeniden kazanacak, hukukun üstünlüğü ilkesi etrafında mazlumların kalesi haline gelecek, güçlü bir temel olduğunu bir kez daha gösterecektir” dedi.

Kaynak: İHA