Toplama Kampında Öldürülen Boşnaklar Anıldı

Bosna'daki savaşta toplama kampı olarak kullanılan Stolac şehrindeki Kostana Hastanesi'nde öldürülen 100'ün üzerinde Boşnak için anma töreni düzenlendi.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta toplama kampı olarak kullanılan Stolac şehrindeki Kostana Hastanesi'nde katledilen 100'den fazla Boşnak sivil için anma töreni düzenlendi.

Savaş döneminde 3 binden fazla Boşnak sivilin esir tutulduğu, çeşitli işkencelere maruz kaldığı ve birçoğunun hayatını kaybettiği toplama kampında düzenlenen törene kurban yakınları ve hayatta kalmayı başaran toplama kampı mağdurları katıldı.

Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Jasmin Meskovic, burada yaptığı açıklamada, Kostana Hastanesi'ndeki toplama kampının 23 yıl önce Hırvat askerler tarafından açıldığını anımsatarak, 'Buraya kapatılan masum insanlara korkunç işkenceler yapıldı. Hiçbir suçu olmayan siviller katletildi.' diye konuştu.

Buradaki toplama kampına 3 binden fazla sivilin kapatıldığını, 100'den fazla sivilin de katledildiğini söyleyen Meskovic, Kostana Hastanesi'ndeki bu toplama kampının açılması ve burada yaşananlara neden olan kişilerin adaletin karşısına çıkarılması çağrısında bulundu.

Stolac'daki Kostana Hastanesi, 1993 yılında Hırvat birlikleri tarafından toplama kampına dönüştürüldü. Kasım ayına kadar açık kalan toplama kampında 3 binden fazla Boşnak sivil esir tutuldu, çeşitli işkencelere maruz kaldı.

Hırvat askerler, toplama kampına kapatılan Boşnaklara türlü işkenceler uygulayarak 100'den fazla sivili katletti. Stolac şehri ve civar köylerdeki sivil Boşnakların toplandığı ve aylarca esir tutulduğu bu toplama kampı, 'işkence ve katliam yeri' olarak da nitelediriliyor.

Kaynak: AA