ECB'nin Düşük Faizi Almanya'nın Konut Sektörünü Canlandırdı

ECB'nin faiz oranlarını tarihi düşük seviyelere indirmesi, Almanya'da konut için alınan inşaat ruhsatı sayısının rekor seviyelere ulaşmasını sağladı Ülkede konut için alınan inşaat ruhsatı sayısı, geçen yıl 309 bine ulaşırken, 2016'nın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2'lik artışla 117 bine yükseldi.

ABDULSELAM DURDAK - Avrupa Merkez Bankasının (ECB) son yıllarda çok düşük enflasyona karşı uyguladığı düşük faiz politikası, Almanya’da konut için alınan inşaat ruhsatı sayısında artışa neden oldu.

ECB, Eylül 2014'teki toplantısında ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonu yüzde 2'ye yakın seviyelere yükseltmek için radikal kararlar almış ve bu kapsamda yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve yüzde eksi 0,10 olan mevduat faizini de yüzde eksi 0,20'ye çekmişti.

Banka, bu yılın mart ayındaki toplantısında da politika faizini yüzde sıfıra, marjinal borç verme faizini yüzde 0,25'e ve mevduat faizini de yüzde eksi 0,40'a indirmişti.

Faizlerin tarihi düşük seviyeye inmesinin ardından Avrupa ülkelerinde, özellikle de Almanya'da düşük faiz oranlarının konut sektörüne etkisi gündeme geldi. Konut için verilen ruhsat sayısındaki artışın en önemli nedenlerinden biri, mali açıdan oldukça cazip görülen 'son derece düşük faiz oranları.'

- Ana inşaat sektörünün cirosu yüzde 1,4 artarak 66 milyar avro oldu

AA muhabirinin Almanya Federal İstatistik Ofisinden (Destatis) edindiği verilere göre, Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da konutlar için verilen inşaat ruhsatı sayısı 2009 yılından bu yana artış kaydediyor.

Ülkede geçen yıl konut alınan inşaat ruhsatı sayısı 2000 yılından itibaren ilk kez 300 bin barajını aşarak 309 bine ulaşırken, önceki yıla göre yüzde 8,4 artış oldu.

İnşaat ruhsat sayısındaki olumlu trend, bu yılın ocak-nisan döneminde de devam etti. Yılın ilk 4 ayında konut inşaatına verilen ruhsat sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2'lik artışla 117 bine yükseldi.

Ruhsat sayısındaki artış inşaat endüstrisini de olumlu etkiledi.

Almanya'da 20 ya da daha fazla çalışana sahip işletmeleri kapsayan ana inşaat sektörünün cirosu, 2014'e kıyasla yüzde 1,4 artarak geçen yıl 66 milyar avroya ulaştı.

Bu arada, ECB'nin, faizleri uzun süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde tutması bekleniyor.

Kaynak: AA