Çorum'da 3 Gün Süren Yanğının Ardından

Çorum’un Osmancık İlçesi’ne bağlı Yukarı Zeytin Köyü’nde 10 Ağustos Çarşamba akşamı başlayan ve üç gün süren müdahalenin ardından söndürülen büyük orman yangını ile ilgili açıklama yapan köy muhtarı Mehmet Güngör “Köyümüzün yaşadığı en büyük afetlerden birisi olan orman yangınının söndürülmesinde ilgili kurumlar ile köy halkımız olağan üstü bir gayret göstermiştir.” dedi.

Çorum'da 3 Gün Süren Yanğının Ardından
Yukarızeytin Köyü Muhtarı Mehmet Güngör bölgenin en büyük yangınlarından birisi olarak kayıtlara geçen orman yangını ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Üç gün süren müdahalenin ardından söndürülen orman yangınında yaklaşık 200 hektar alanın etkilendiğini ifade eden Güngör “10 Ağustos akşamı köyümüzde başlayan orman yangınını ilk olarak ilgili kurumlara bildirdik. Köyümüzdeki sesli yayın sisteminden acil anons yaparak tüm komşularımıza yangına müdahale etmek üzere çağrıda bulunduk. Köy halkımız tüm imkanlarıyla birlikte yangın mahalline akın etti. Amasya Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Çorum Orman İşletme Müdürlüğümüz koordinesinde yaklaşık 30 arozöz, 2 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağı ile müdahale edildi. Üç gün süren bir mücadelenin ardından çok şükür yangın söndürüldü” dedi.

" Hemşehrilerimiz İstanbul’dan Geldiler"

İstanbul’da yaşayan Yukarızeytinlilerin de yangına müdahale etmek üzere köye geldiklerini ifade eden Güngör “Yangının söndürülmesi için olağan üstü çalışmalar yapıldı. İl özel İdaresine ve Osmancık Belediyesine ait iş makineleri yangına ulaşabilmek için sürekli yol çalışması yaptı. 150 - 200 kişilik bir ekiple müdahale edildi. Biz de köy halkından 70 kişilik bir müdahale ekibi oluşturduk. İstanbul’da yaşayan hemşerilerimiz de köye geldi ve müdahale ekibine katıldı” diye konuştu.

"Devletimiz Tüm İmkanlarını Seferber Etti"

Yangına müdahalede devletin imkanlarından en iyi şekilde yararlanıldığını kaydeden Güngör, “Yangın başlar başlamaz Amasya Orman Bölge Müdürümüz Zekeriya Nane ile Çorum Orman İşletme Müdürümüz Orhan Çatalcam yangın mahalline geldi. İlçe Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Jandarma Komutanımız buradalardı. Milletvekillerimiz telefonla sürekli arayarak bilgi aldı. Ak Parti İlçe Başkanımız, İl Genel Meclis Başkanımız, İl Genel Meclis Üyelerimiz buraya kadar geldi. Onlardan tek isteğimiz yangının bir an önce söndürülmesi için tüm imkanların seferber edilmesi oldu. Gereken fazlasıyla yapıldı. Tüm yetkililere köy halkım adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

"Ormanlardaki En Büyük Problem Yol"

Yukarızeytin Köyünün dört bir yanının sık ormanlarla çevrili olduğuna dikkat çeken Güngör, yangınlarda en büyük sorunun ulaşım olduğunu söyledi.



Güngör, ormanlara yangın durumunda hızlı müdahale için alternatif yollar açılması gerektiğini belirterek “Devletimizin bu konuda da gerekeni yapacağına inancımız tamdır. Yaşadığımız son yangın afetinde bu ihtiyaç açıkça görülmüştür. Yangın esnasında yol açmaya çalışan bir dozer de yanmıştır. İnşallah bir daha böyle bir felaket yaşamayız ama beklentimiz ormanlarımız için daha fazla tedbir alınmasıdır. Bu ormanlar bizim hayatımızdır, yaşam kaynağımızdır. Ormandaki her bir ağaç köyümüzdeki bir evden değerli, ormandaki her canlı köy halkımızdan birisi gibidir. Orman bizim için böyledir. Ormanları korumak da bizim en büyük görevimizdir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA