TJK Mahmudiye Harası'nın Kapatılması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Mahmudiye Harası’nın kapatılmasını TBMM gündemine taşıdı. CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Çiftlikat-ı Hümayun adıyla 1815 yılında 2. Mahmut tarafından Osmanlı ordusunun at ihtiyacını karşılamak üzere kurulan ve tarihsel bir süreç olarak atçılık kültürünün yerleşmiş olduğu Mahmudiye’deki haranın kapatılmasını Meclis gündemine getirdi. Çakırözer, hazırladığı soru önergesinde tarım ve hayvancılığın öncüsü şampiyon Arap atlarının yetiştiği, ülkemizin Arap atçılığının gen merkezi konumunda bulunan işletmelere ve pansiyon harasına ev sahipliği yapan Mahmudiye’nin cezalandırılmak mı istendiğini sordu.

Çakırözer, Mahmudiye’de her yıl geleneksel olarak mahalli at yarışlarının düzenlendiğini hatırlatırken, bin bir emek ve türlü zorluklarla kurulan haranın kapatılması kararının Mahmudiye halkını, hara çalışanlarını ve atçılığa gönül verenleri derinden üzdüğünü vurguladı. İlçede 2007-2008 eğitim öğretim yılından itibaren Osmangazi Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulunun da açılmasıyla kısa sürede Türkiye’nin atçılık konusunda kalifiye eleman ihtiyacını karşılar bir konuma gelindiğini belirten Çakırözer, özel atçılık işletmelerinin de ilçede önemli yatırımları olduğunu kaydetti.

Çakırözer, yöre halkının ve diğer tüm ilgili kesimlerin yıllardır Mahmudiye Hipodromu ve Eskişehir koşularını beklediği bir dönemde haranın kapatıldığını vurguladı. CHP Milletvekili, haranın hizmete girdiğinde çalışanların sayısının 100 civarında olduğunu, ancak ilgisizlik ve verilen sözlerin de yerine getirilmemiş olmasından dolayı zamanla bu sayının sürekli gerilediğini belirttiği önergesinde işsiz kalan personelin durumuna dikkat çekti ve şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:

Yöneltilen sorular

“TJK uhdesinde ve bakanlığınızın kontrolünde olan hara neden kapatılmıştır? “Zarar ettiği” iddiası doğru mudur? Sözü edilen kapatma kararı at ve atçılık için çok önemli olan bölge halkının talepleri doğrultusunda yeniden gözden geçirilecek midir? Altyapı, coğrafi konum, yetişmiş insan gücü, eğitim durumunun yanı sıra, 200 yılı aşkın bir zamandır safkan Arap atı yetiştiriciliği yapılan ve atçılığın merkezi konumunda olan Mahmudiye ve geleneksel ata sporumuz olan at yarışları için yetiştiricilik yapan Mahmudiye halkı bu karar ile cezalandırılmak mı istenmektedir? Haranın kapatıldığı tarih itibariyle harada kaç personel görev yapmaktadır? Personelin akıbeti nedir? Hara hizmete girdiğinde çalışan kişi sayısı 100 civarında olmasına rağmen ilgisizlik ve verilen sözlerin yerine getirilmemiş olmasından dolayı zamanla bu sayının azaldığı ve bu nedenle haranın kapatıldığı iddiası doğru mudur? Son üç yılda haranın bakım ve onarımı, çevre düzenlemelerinin yapılması için ne kadar ödeme yapılmıştır? Türkiye’nin yarış atı ihtiyacını karşılayan en önemli merkezin kapatılması konusunda ilgili kamu kurum ya da kuruluşlarının görüşü alınmış mıdır? Alınmış ise nelerdir? İlçede, at pansiyonculuğunun yanı sıra damızlık ve yarış atı yetiştiriciliği yapan çok sayıda işletmenin de faaliyet gösterdiği dikkate alındığında bu karar ile sözü edilen işletmelerin karşı karşıya bırakıldığı mağduriyet nasıl giderilecektir?”
Kaynak: İHA