Reflü, Fast-Food Yiyecek Tüketenlerde Daha Çok Ortaya Çıkıyor

Çoğunlukla mide yanması şikayetiyle ortaya çıkan reflünün, hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar ile fast-food türü gıdalarla beslenenlerde daha sık görüldüğü belirtildi.

Reflü, Fast-Food Yiyecek Tüketenlerde Daha Çok Ortaya Çıkıyor
Yaygın hastalıklarının başında gelen reflü, özellikle atıştırmalık diye tabir edilen yiyecekleri tüketen genç kesimde daha sık görülüyor. İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Vedat Göral, mide şikayetiyle gelen kişilerde çoğunlukla reflü hastalığının ortaya çıktığını belirtti.

Göral, "Sağlıksız beslenme, besinlerdeki katkı maddeleri ve kalitesiz yağ ile yapılan yiyecekler reflü yapıyor. Reflü günümüzde çok sık görülen bir hastalıktır. Asit yapıdaki mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması reflü olarak adlandırılıyor. Bu durum sağlıksız beslenme, stres, uyku problemleri ve kısacası yaşam tarzımızdaki yanlışlar neticesinde ortaya çıkıyor. Önceki yıllarda 10 kişiden sadece 1 veya 2’sinde görülürken, şimdi 10 kişinin 8’inde görülmektedir. Gıdalardaki katkı maddeleri, mayalı gıdalar, alkol, sigara, çikolata, yağlı gıdalar, aşırı yemek yemek reflüyü tetiklemektedir” dedi.

KALP AĞRISI İLE KARIŞTIRILIYOR

Reflünün birçok rahatsızlık ile ilişkilendirildiğini dile getiren Prof. Dr. Vedat Göral, “Midede yanma ve ağrı, ağza acı su gelmesi ve midede ekşime gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetler haftada iki gün ya da daha sık hafif, veya haftada bir gün orta-şiddetli derecede ise, o kişide reflü var denilmektedir. Ayrıca, öksürük, ses kısıklığı, ses tellerinde rahatsızlık, kötü ağız kokusu, göğüs ağrısı, astım, gece apnesi, kalp bölgesinde ağrılar da görülebilmektedir. Hasta, bazen bu şikayetlerle Kulak Burun Boğaz veya Kardiyoloji doktoruna başvurabilmektedir. Teşhiste en iyi yöntem yemek borusu ve midenin endoskopi ile incelenmesidir” dedi.

UYKU ÖNCESİ YEMEK YEMEYİN

Prof. Dr. Göral, şöyle devam etti:

"Reflüden kurtulmak için alkol ve sigaranın kesilmesi, şişmanlık varsa kilo verilmesi, dar kıyafetlerden kaçınılması, akşam az yemek yenmesi, uyumadan 3 saat önce yeme-içme faslının kesilmesi, aşırı çay ve kahve içilmemesi gerekiyor. Gece yatarken reflü yastığı kullanılması veya çift yastıkta yatılması yarar sağlar. Düzelme olmazsa, doktor tavsiyesine göre mide asidini azaltan ilaçlar yani mide koruyucuları kullanılır."
Kaynak: İHA