Yalıncak Karpuzu Can Çekişiyor

Geçtiğimiz yıllarda aroması bakımından tüketiciler tarafından yoğun ilgi gösterilen Yalıncak Karpuzu’nun yöredeki tarım arazilerindeki yoğun yapılaşma ve karpuz tarlalarının inşaat sahalarına dönüşmesi nedeniyle bu yıl üretimi düştü.

Yalıncak Karpuzu Can Çekişiyor
Trabzon’un Ortahisar ilçesinin Yalıncak mahallesinde 10 dönümlük arazide yaklaşık 7 yıldır karpuz kavun üretimi yapan İsmail Köksal Kotan, Yalıncak Karpuzu’nun üretiminde bu sene ciddi bir düşüş olduğunu söyledi.



Geçtiğimiz yıllarda tüketiciler tarafından yoğun ilgi gösterildiği için Adana Karpuzu ile yarıştığı belirtilen Yalıncak Karpuzu bu yıl üretiminin az olması nedeniyle can çekişiyor. Bölgedeki arsaların yüksek fiyatlara inşaat firmalarına satılması üreticileri karpuz üretiminden vazgeçirerek, inşaat işine yönlendiriyor. Çok sayıda mahalle sakini arsalarını inşaat firmalarına satarken, karpuz için çalışacak işçi ve ekim yapılacak arsa bulunmadığı için Yalıncak Karpuzu’nun üretiminde bu sene düşüş yaşandığı belirtiliyor.

2016 yılının ilk hasadını gerçekleştiren İsmail Köksal Kotan, “En büyük sıkıntımız bölgede bu işte çalışacak kimse yok. Yalıncak Karpuzu’nda geçen seneki gibi üretim alanları da kalmadı. 15 dönümlük bir arazim daha vardı çalışacak kimse olmadığı için o arazide bu yıl üretim yapmadım. Rekoltemiz bu yıl çok düşük. Sahil kesimlerinde bu işi yapanların çoğu bu işi bıraktı. Geçen yılın 4’te 1’i ancak üretim var. önümüzdeki yıllarda belki de Yalıncak Karpuzu’nu üretimi çok düştüğü için belki de bulamayacağız” dedi.

Kaynak: İHA