Çin Güney Çin Denizi'nde Askeri Tatbikat Yapacak

Çin'in, Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yapacağı bildirildi.

Çin Deniz Güvenlik İdaresi'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin donanmasının, 5-11 Temmuz arasında Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yapacağı belirtildi.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar konusunda Çin ve Filipinler arasındaki soruna ilişkin Uluslararası Tahkim Mahkemesinin vereceği karar öncesinde tatbikat düzenlemesi dikkat çekti.

Filipinler, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaların mülkiyeti hakkındaki iddialarına karşı 2013'te mahkemeye başvurmuştu. BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.

Diğer yandan Çin, ilgili konuda üçüncü bir tarafın kararının bağlayıcılığı olmayacağını ve Filipinler'in mahkemeye başvurarak diyalog kapılarını kapattığını belirtirken, olası bir kararın da hiçbir şekilde tanımayacağını vurguluyor.

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

Kaynak: AA