Erzurum'daki 'DAEŞ, El Kaide, El Nusra' Davası

Terör örgütleri DAEŞ, El Kaide ve El Nusra'ya üye oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan 7'si tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum'da, terör örgütleri DAEŞ, El Kaide ve El Nusra'ya üye oldukları iddiasıyla haklarında 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açılan 7'si tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Rıfat Esen, Abdulkadir Şimşek, Emrah ve Adem Araci, Yunus Dinçkan, Kubilay Erçel, Yahya Demir ile tutuksuz sanıklar Fuat Karademir, Orhan Polat, Muhammed İşler, Mustafa Nurullah Çekiç, Ethem Karabulut, Alibey Tursun, Muhammed Emre Eser ve avukatları katıldı. Tutuksuz sanıklardan hakkında zorla duruşmaya getirilme kararı bulunan Abdullah Demircan, Samet Çanğa, Murat Akkuş, Ahmet Çelebi ve Ercan Boztaş ise celsede yer almadı.

Tutuklu sanık Yunus Dinçkan, savunmasında, Erzurum'a öğrenim görmek için geldiğini ama hakkında iddia edilen suçlardan dolayı okulunda bir yıllık bir kayıp yaşadığını ve arkadaşları mezun olurken kendisinin tutuklu olarak mağdur olduğunu söyledi.

Suç örgütlerinin İslam adına yaptıkları eylemlerinin İslamla ilgili olmadığını düşündüğünü belirten Dinçkan, şöyle konuştu:

'İlahiyat okuyan birisi olarak, bu eylemlerle düşüncelerimin bir olmayacağını düşünüyorum. Herkes biliyor ki, ben terörist değilim. Eğitiminde olan, kendini geliştirmek isteyen biriyim. Sosyal biriyim, farklı insanlarla iletişimim var. Bu iletişimlerden dolayı suçlandım. Tape (ses) kayıtlarında üç durumdan dolayı söylemler var. Bunların ne olduğunu bana soruyorlar. Bunlar benim söylemlerim değil ve ben bunlardan dolayı suçlanıyorum. Ayrıca suçlamada bulunan üç örgüt de birbirine düşman. Nasıl olunur da üçüne birden üye olunabilir.'

Tutuklu sanık Ahmet Çelebi ise savunmasında, diş hekimliği fakültesinde öğrenci olduğunu ve yaklaşık 10 aydır hapiste kaldığından mağdur olduğunu ifade ederek, 'Tutuklu olmamdan dolayı eğitimimde bir yılım gitti. Kayıt yenileme döneminde kayıt yapamazsam bir yılım daha gidecek. Ben terör örgütüne üye değilim. Mağdurum tahliyemi istiyorum.' dedi.

Mahkeme heyeti, hakkında duruşmaya zorla getirilme kararı bulunmasına rağmen gelmeyen Abdullah Demircan'ın tutuklanmasına ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Erzurum merkezli olarak terör örgütleri DAEŞ, El Kaide ve El Nusra'ya yönelik operasyonda, gözaltına alınan 19 kişiden 10'u tutuklanmış, haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan sanıklardan 3 tutuklu sanık, dava sürecinde tahliye edilmişti.

Kaynak: AA