Alt'ta Yaza Özel Sergiler Açıldı

Sergilerde, Marwa Arsanios, Ahmet Öğüt ve Allora ile Calzadilla'nın eserleri görülebilecek.

Marwa Arsanios, Ahmet Öğüt ve Allora ile Calzadilla'nın heykel, video ve yerleştirmelerden oluşan sergileri Bomontiada'nın içinde yer alan sanat mekanı Alt'ta ziyarete açıldı.

Açılış öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Alt'ın Küratörü ve Direktörü Mari Spirito, serginin hazırlık sürecinin çok kişisel, organik ve uzun bir süreç olduğunu belirterek, '25 yıldır sanat alanında çalışıyorum ve uzun yıllardır dünya çapındaki sanatsal çalışmaları takip ediyorum. Sanatçılar arasında ilişki kurmayı seviyorum. Eserlerini takip etmeyi, aralarında ilişki kurmayı, sanatçıların ve insanların kaygılarını görmeyi, farklı sesleri duymayı seviyorum. Sanırım buradaki tüm sanatçılar çok güçlü seslere sahipler ve bir arada olmaları oldukça mantıklı. Sıradan bir sergide bile aralarında bir diyalog kuruluyor.' dedi.

Spirito, 'Notlar, Metinler, Açıklamalar ya da Yürürken Nasıl Okunur' isimli serginin sahibi Marwa Arsanios'a ilişkin verdiği bilgide, Arap dünyasında tarih yazan kadınlar ve tarihin yazdığı kadınlarla ilgilenen Arsanios'u birkaç yıldır tanıdığını kaydederek, 'Çalışmalarındaki 'bilgiyi paylaşma' düşüncesini seviyorum. Ayrıca empati kuruyor. Bunun için de oldukça iyi bir zaman olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.

Arsanios'un, ikonikleşen Cezayirli özgürlük savaşçısı Jamila Bouhired'i konu alan 'Hiç Bir Ayı Öldürdün mü' ya da 'Jamila Olmak' adlı videosunun da yer aldığı sergisinde ayrıca 'Olga'nın Notları, Kütüphane' isimli yerleştirme eseri de görülebilecek.

Küratör Spirito, 'Tam Gün Devam' isimli serginin sahibi Ahmet Öğüt ile İstanbul'a ilk geldiğinde tanıştığını aktararak, 'İstanbul'da tanıştığım ilk sanatçılardan biriydi. Zaman geçti. Çalışmaları gelişti ve değişti. Bence Ahmet Türkiye'nin sahip olduğu en önemli sanatçılardan biri. Kişisel bir hassasiyeti var.' ifadelerini kullandı.

Mari Spirito, 'Büyük Sessizlik' isimli serginin sahibi Allora ve Calzadilla'yı ise New York'taki ilk günlerinden itibaren tanıdığını dile getirerek, şöyle konuştu:

'Bu ikili, beni çok uzun zamandır etkileyen sanatçılardan. Buradaki 'Büyük Sessizlik' ve 'Apotome' isimli video yerleştirmelerindeki düşünce, eğer uzaylılar ya da başka varlıklarla sesle iletişim kuruyorsanız ve onlara, 'kendine iyi bak' ya da 'seni seviyorum' gibi mesajlar vermek istiyorsanız, bu çok şiirsel ve çok güzel olur ve bence bu tarz yansımalar için en doğru zaman.'

Serginin asistan küratörü Gökcan Demirkazık da sergideki eserlere ilişkin bilgi vererek, 'Arsanios'un 'Jamila Olmak' adlı işi, Al Hilal projesinin bir parçasını oluşturuyor. Burada işin çıkış noktası, Jamila Bouhired adlı özgürlük savaşçısı. Özellikle Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nın ikonlarından biri haline gelmiş kadın savaşçı ve bu statüyü yakalayan ender kadınlardan biri. Burada sizin gördüğünüz video eser günümüz Cezayir'inde geçiyor.' dedi.

Ahmet Öğüt'ün sergisindeki 'Diğerleri Saldırırken', 'Altı Aylık', 'Hafif Zırhlı' ve 'Bakunin'in Barikatı' isimli eserlerine de değinen Demirkazık, Bakunin'in Barikatı eserinin daha önce Van Abbemuseum'da gerçekleştirildiğini söyledi.

Demirkazık, sokak gösterilerinde kullanılan bir barikatı yansıtan eserde yer alan resimlere dikkati çekerek, önceki sergide Picasso gibi ünlü ressamların eserlerinin yerleştirme yapıldığını, bugün açılan sergide ise Zeyno ve Muhsin Bilge Koleksiyonu'nda bulunan Fikret Mualla, Fahrelnisa Zeid, Aliye Berger ve Eren Eyüboğlu'nun resimlerinin esere yerleştirildiğini kaydetti.

Sergilerdeki eserlerin büyük bölümü, 9 Ekim'e kadar görülebilecek.
Kaynak: AA