Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Taş'tan KKKA Hastalığı Uyarısı

Kavak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergin Taş, kene ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda uyarıda bulundu.

Taş, yaptığı yazılı açıklamada, Kavak ilçesinin kene ile bulaşan KKKA hastalığı yönünden riskli bölgede bulunduğunu, hastalığın genel olarak nisan-ekim aylarında görüldüğünü hatırlattı.

Geçmiş yıllarda kene ısırmasından kaynaklanan KKKA hastalığı teşhisiyle Kavak'ta 6 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Taş, 'Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız tedbirlerini almalı, önlem olarak pantolon paçalarını çorap içine sokmalıdır. Vatandaşlarımız mümkünse çizme ve açık renkli elbise giymelidirler.' ifadelerini kullandı.

Keneye karşı özellikle kasaplar, mezbahane çalışanları, piknikçiler, araziye çıkanlar, hayvanlarla uğraşanların tedbirli olması gerektiğini anlatan Taş, şunları kaydetti:

'Vücuda yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pens veya keskin uçlu cımbızla düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir. Çıplak elle keneye temas edilmemeli, eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır.'

Görevli olarak gittikleri kırsal kesimlerde kene ve korunma yolları konusunda vatandaşları bilgilendirdiklerini belirten Taş, 'KKKA'da hastalık ateş, üşüme-titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir. Gövde ve kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir. Karaciğer iltihaplanma bulgusu genel olarak bulunmakta ve karaciğer büyümüş ve hassas olabilir.' diye görüşünü ifade etti.

Kaynak: AA