Transdinyester Sorunu'na Çözüm Arayışları

AGİT Özel Temsilcisi MeierKlodt: 'Önümüzdeki aylarda önemli sorunları çözmek için ciddi bir şansımız var'.

AGİT Almanya Dönem Başkanlığı Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Cord Meier-Klodt, Transdinyester görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, 'Önümüzdeki aylarda önemli sorunları çözmek için ciddi bir şansımız var' dedi.

Meier-Klodt, yaptığı yazılı açıklamada, 2-3 Haziran tarihlerinde Berlin'de gerçekleşen Transdinyester görüşmelerinin yeniden başlamasının gelecek haftalarda gerçekleşecek ciddi ilerlemeler için itici güç olacağını ifade etti.

Sorunun çözümüne yönelik temmuz ayında Bavyera'da gayri resmi Güven İnşa Etme Konferansı düzenleneceğini belirten Meier-Klodt, taraflar arasında somut sorunları çözmeye yönelik atılacak adımların detaylarını içeren bir protokol imzalandığını kaydetti.

Meier-Klodt, iki gün süren görüşmelerde gerçek ilerleme için yeni bir ivme sağladığını vurguladı.

Telekominikasyon, ulaşım ve eğitim alanlarını içeren konularda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Meier-Klodt, 'Önümüzdeki aylarda önemli sorunları çözmek için ciddi bir şansımız var' ifadelerini kullandı.

AGİT bünyesinde 5+2 formatında yapılan müzakerelere, Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve AB temsilcileri katılıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 2014'te yapılan müzakereler, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra sekteye uğramıştı. AGİT şemsiyesi altında gerçekleştirilen Transdinyester görüşmeleri, iki yıl aradan sonra 5+2 formatında yeniden başlatıldı. Bu kapsamda Almanya'nın başkenti Berlin'de 2-3 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen görüşmelere tarafların temsilcileri, arabulucular ve gözlemciler bir araya geldi.

- Transdinyester sorunu

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra, Dinyester nehrinin doğu kıyısında kalan Transdinyester de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle son buldu.

Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmayan Transdinyester'in, kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

Moldova, Transdinyester bölgesinin kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Rusya'nın desteğini alan Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor.

Moldova ile Transdinyester arasında 1993'te AGİT bünyesinde başlayan çözüm görüşmeleri halen devam ediyor.
Kaynak: AA