Kapari Toplamaya Akın Ediyorlar

Pek çok hastalığa karşı bağışıklık kazandırdığı belirtilen kapariye, halk arasında 'geber otu' olarak bilinen ota Aksaraylılar yoğun ilgi gösteriyor.

Akdeniz iklimi özelliği taşıyan bölgelerde doğal olarak yetişen kapari bitkisi Aksaray’ın bazı bölgelerinde doğada bulunuyor. Aksaraylılar, Gülağaç bölgesine yakın yerlerde bulunan eğimli arazilerde çıkan kapariyi toplamak için akın ediyorlar.

Sıklıkla kapari toplamaya gittiğini belirten Cumhur Ünlü, 'Arkadaşlarla bu dönemlerde sıklıkla kapari toplamak için buraya geliyoruz. Doğada bulunan bu bitki, yaygın olarak tüketiliyor. Burada topladığımız kaparileri tuzlu suda 15-20 gün bekletiyoruz. Bitkinin acısı gittikten sonra sirkeli suya yatırıyoruz. Bir sürede bu şekilde bekletiyor ve sonra tüketmeye başlıyoruz, bu doğanın bizlere ikramı.' diye konuştu.

3 senedir kapari toplamaya gittiğini söyleyen Rasim Kasım ise, '3 sene önce arkadaşlarımın tavsiyesiyle bu bitkiyle tanıştım. Yaptığım araştırmalarda faydaları beni cezp etti. Her yıl düzenli olarak gelip kapari topluyorum ve topladığım kaparileri turşu gibi kurarak tüketiyorum.' dedi.

Kaynak: AA