Deniz Kaplumbağası Yuvaları Koruma Altına Alındı

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuvaları işaretlenerek koruma altına alındı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve caretta carettaların yumurta bıraktıkları yuvaları işaretleyerek koruma altına aldı.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, yaptığı yazılı açıklamada, sahillerin insan kaynaklı kirliliğininin deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını etkilediğini belirtti.

Kumsalda dünyaya gelen deniz kaplumbağalarının yıllar sonra yuva yapmak için aynı kumsala geldiğini ifade eden Dolğun, açıklamasında şunları kaydetti:

'Bu canlılar kumsalı aynı şekilde yerinde bulamazsa neslini devam ettirememektedir. Kaplumbağalar ambalaj atıklarını, plastikleri ve çöpleri besin sanıp yiyerek boğulmaktadır. Atıklar kaplumbağaların yuvalama yapmak için çukur kazmalarına engel olmaktadır. Yumurtadan çıkan yavrular atıklara takılarak denize ulaşmada güçlük çekmektedir. Kaplumbağaların yaşamını tehdit eden ve üremelerini sınırlayan birçok olumsuz durumun ortadan kalkması için hummalı çalışma başlattık.'

Dolğun, temizlik çalışmalarının yanı sıra mevcut yuvaların da korunması için özel gayret gösterdiklerini ifade ederek, yuvaların işaretlenip korunmaya alındığını bildirdi.

Yuva tespit çalışmalarında yer alan üniversite öğrencisi Mehmet Sert ise 20 günlük çalışma neticesinde 382 yuvaya ulaştıklarını belirterek, temmuz ayı sonuna kadar bin adet yuvanın tespit edilebileceğini belirtti.

Yuvalarda yaklaşık 100 bin yumurta bırakılacağını, bu yumurtalardan da sadece 45 bininden yavru çıkmasını beklediklerini aktaran Sert, yuvaların korunması ve duyarlılık oluşturması amacıyla kaplumbağaların yuvalarına renkli bayraklar yerleştirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA